Коме сметају српске заставе на Егзиту

Догађај из Новог Сада где су организатори Егзит фестивала са бедема Петроварадинске тврђаве скинули заставу на којој је представљена мапа Косова и Метохије у бојама српске тробојке и са српским грбом, некако се стидљиво провукао кроз медије. Радост што долазе гости, ко пева и како свира, „сакрили” су овај срамни догађај. Али су зато друштвене мреже „гореле”, уз осуђујуће коментаре.

егзит
Фото: Printscreen

Шта се заправо десило: како би показали што више сервилности за своје госте из земаља које признају независност Космета, организатори су одлучили да скидају српске симболе у Српској Атини, “да их не вређају” а на њихово место поставили су срце са знаком мира.

Баш док Куртијеви до зуба наоружани специјалци свакодневно хапсе и малтретирају наше сународнике у јужној српској покрајини, Егзит је одлучио да промовише „мир”. То је много више од сервилности јер је прекршен устав и члан закона о националним симболима.

Група младих патриота су заставу са мапом Космета поставили пре неколико дана као вид подршке нашем народу у јужној српској покрајини у овим тешким тренуцима. То је одмах засметало аутошовинистима окупљеним у неким организацијама и партијама. Много је урађено на сузбијању антишовинизма у нашој земљи, али појавни облици ове болести и даље могу да се виде. Пример за то је овај случај.

Појединци су већ пар пута покушавали да уклоне заставу, у чему су их младе патриоте спречиле.

И то ние усамљен инцидент. Само дан после скандала у Новом Саду, када су организатори Егзит фестивала са бедема Петроварадинске тврђаве скинули заставу на којој је представљена мапа Косова и Метохије, на истој манифестацији догодио се нови..

Овог пута је на једном од наступа младић подигао заставу на којој је била мапа Космета у бојама српске заставе и натпис „Нема предаје”. Опколили су га и тражили да је склони. Било је повуци-потегни али тај српски патриота није одустао.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NS Uživo (@nsuzivo.rs)

Да ли већина грађана Новог Сада не гледа благонаклоно на скидање српских симбола, сигуран сам да не гледа. И да им није драго. И васцелој Србији није право. И то пролази “испод радара”.. И ником ништа. Ако потписника ових редова било ко оптужи за претерани патриотизам или сличне емоције, знаће одакле долазе ти напади, показаће они право лице.

Озрен Милановић, Политика