Отрован местобљуститељ патријарашког трона Грузијске цркве?

Прошле недеље у грузијским медијима појавили су се извештаји да местобљуститељ (чувар) патријаршијског трона Грузијске православне цркве можда отровани.

грузијска православна црква
Митрополит Шио, чувар трона Патријарха Грузијске православне цркве / Фото: ipn.ge

Како преноси Интерпрес њуз, лабораторијске анализе су показале арсен у крви Његовог високопреосвештенства Митрополита сенакског и чкоротцуиског Шија (Муџирија), кога је Његова светост Католикос – Патријарх Илија II у новембру 2017. именовао за местобљуститеља, што значи да ће управљати Црквом у случају смрти Патријарха до избора новог Патријарха.

Протојереј Андрија Јагмаидзе из Патријаршијске прес службе је касније потврдио да су у крви Митрополита Шија пронађени тешки метали, али је нагласио да не може ни да потврдити нити да искључии да је митрополит отрован, јер су анализе и истрага још у току.

Како је о. Андрија је објаснио, све је почело пре више од месец дана када је митрополит почео да се осећа лоше и када му је лекар саветовао да уради лабораторијске анализе. Тестирана је и вода за пиће и храна Његовог високопреосвештенства, али ништа сумњиво није пронађено.

Отац Андрија је истакао да се Митрополит Шио сада осећа добро.

Такође је истакао да је још откако је Митрополит Шио  изабран за местобљуститеља, „против њега је отпочела кампања са клеветничком, понижавајућом демонизацијом“.

Ово је други овакав случај, који укључује грузијско православно свештенство и отров, у последњих неколико година. У септембру 2017, протојереј Ђорђе Мамаладзе проглашен је кривим за покушај убиства секретара Патријарха Илије. Отац Ђорђе је ухапшен у фебруару те године када је у његовом пртљагу пронађен цијанид.

Orthodox Christianity

Превод: Хронограф