Руси пренковали Кисинџера: „Председниче Зеленски, знао сам да сте то ви“ (ВИДЕО)

САД не верују да ће Украјина моћи да врати Крим у оквиру актуелне контраофанзиве, казао је бивши амерички државни секретар

хенри кисинџер
Фото: Prinscreen

Руски пранкери Вован и Лексус нашли су „нову жртву“, ни мање ни више, него бившег америчког државног секретара Хенрија Кисинџера који је признао да је Украјина одговорна за саботажу Северног тока. Представивши се као украјински председник Владимир Зеленски, питали су Кисинџера ко стоји иза напада на Северни ток.

„Да будем искрен, мислио сам да сте то ви. Али нисам вас кривио за то. Не бих рекао да је то критика“, казао је Кисинџер у разговору са, како је мислио, бившим украјинским председником.

Стогодишњи амерички дипломата је испричао како је променио мишљење о уласку Украјине у НАТО, оценивши да ће бити тешко обезбедити њено чланство у Алијанси, а такође и да су се европске земље, које се „боре са Русијом“, на његово изненађење, успротивиле новој чланици на састанку Билдерберг клуба.

 

„Имали смо такозвани састанак Билдерберга на којем учествују европски и амерички лидери. Они се састају једном годишње. Било је веома чудно да су се европске земље које се боре против Русије, на том састанку успротивиле уласку Украјине у НАТО. Тврдили су да ово питање треба пажљиво проучити. Биће тешко обезбедити чланство Украјине у НАТО, али свакако ћу подржати ту одлуку“, казао је Кисинџер.

Кисинџер је навео да се европске земље боре против Русије због Украјине и да су одлучне да победе Русију.

„А то никако не може да буде нормално: Финска и Шведска улазе у НАТО, а Украјина, која се толико жртвовала, није примљена у НАТО“, нагласио је.

хенри кисинџер
Полуострво Крим, Кримски мост / Фото:
Ulf Mauder/dpa / www.globallookpress.com

Украјина неће вратити Крим

САД не верују да ће Украјина моћи да врати Крим у оквиру актуелне контраофанзиве, додао је бивши амерички државни секретар.

„Мислим да ће покушај повратка Крима Украјини довести до ескалације. Био сам убеђен да смо све време имали неке јавне несугласице по овом питању. Верујем да су различита мишљења оно што можете очекивати у погледу уласка у НАТО. Када сам разговарао са вашим колегом господином Јермаком (шеф кабинета Владимира Зеленског Андреј Јермак), он је поменуо преговоре о прекиду ватре и коначне мировне преговоре. Овде је то немогуће. Сматрам да, после комуникације са нашим народом, да они не верују да можете да заузмете Крим као део тренутне офанзиве“, појаснио је.

Кисинџер је додао да је то питање које је у застоју и да може да се размотри предлог да се одржи референдум.

„Ово је природан развој ситуације. Али, господине Зеленски, био сам сведок како се све то развијало у Вијетнаму. Није баш исто“, закључио је.

РТ Балкан