Вагнерово здање у Санкт Петербургу светли у облику крста: Људи се опраштају од Пригожина, остављају руже и каранфиле испред зграде (ФОТО) (ВИДЕО)

На згради команде војне организације Вагнер у Санкт Петербургу вечерас су светла упаљена у канцеларијама тако да формирају крст, објављено је на друштвеним мрежама.

јевгениј пригожин
Фото:Olga MALTSEVA / AFP

Вагнерова зграда у Санкт Петербургу је осветљена у облику крста, пошто је раније данас у Тверској области пао авион који је припадао Јевгенију Пригожину. Такође, испред зграде окупио се велики број људи који су дошли да одају почаст вођи Вагнера. Они остављају руже и каранфиле, као и амблеме са логом Вагнер групе.

Подсетимо, шеф приватне војне компаније „Вагнер“ Јевгениј Пригожин, као и његови најближи сарадници налазе се на списку путника авиона који се срушио северно од Москве, саопштило је руско Министарство за ванредне ситуације.

Свих 10 тела извучено из олупине, руске власти потврдиле – Пригожин био у авиону

Име шефа Вагнера Јевгенија Пригожина налази се на списку путника авиона који се срушио северно од Москве, потврдиле су руске власти.

У авиону Ембраер, који је био на путу из Москве за Санкт Петербург, било је десет особа, седам путника и три члана посаде, јавила је агенција ТАСС.

Би-Би-Си преноси, позивајући се на агенцију Интефакс, да је свих 10 тела извучено из олупине авиона.

Авион се срушио у Тверској области, северно од Москве.

Федерална агенција за ваздушни саобраћај покренула је истрагу о паду авиона Ембраер, наводи се у саопштењу.

„Покренута је истрага о паду авиона Ембраер, који се догодио у Тверској области. Према списку путника, међу њима је име и презиме Јевгенија Пригожина“, напомињу из агенције.

„Пригожин је био убица, никоме неће недостајати“: Такозвани лидер белоруске опозиције у егзилу Светлана Тихановскаја изјавила је да је шеф руских плаћеника Јевгениј Пригожин био „убица“, који „никоме неће недостајати“, пошто се у Русији срушио авион у којем су, према подацима тамошњих власти, били Пригожин и суоснивач Вагнера Дмитриј Уткин.

Флајтрадар24 објавио последње податке о авиону

Сајт за праћење летова Флајтрадар24 поделио је информације о авиону Ембраер Лигаси, објавивши да је први пут примио податке из летелице у 14.46 по локалном времену.

Авион се попео на висину крстарења од 28.000 стопа између 14.59 и 15.11 часова.

Девет минута касније, престао је да преноси податке.

У 15.19, авион се накратко спустио пре него што се попео на максималну висину од 30.100 стопа. Затим се спустио назад на отприлике 27.500 стопа, пре него што се попео и затим поново поравнао. Затим је почео нагло да се спушта, а последњи подаци показују да се налазио на 19.725 стопа.

Свих 10 тела извучено из олупине авиона

Тела свих 10 људи који су путовали авионом који се срушио извучена су из олупине, а операција потраге је завршена, јавила је агенција Интерфакс позивајући се на хитне службе.

Ко је био Дмитриј Уткин, десна рука Пригожина

Поред Јевгенија Пригожина, шефа приватне војне формације Вагнер, у приватном авиону који се срушио у Тверској области у близини Москве био је и Дмитриј Уткин, његова десна рука, потврдила је Росавијација.

јевгениј пригожин
Фото: Printscreen

Дмитриј Уткин је оперативни командант Вагнер групе, за кога се наводи да је био суоснивач организације. Био је високи официр у Војсци Русије у којој је добио неколико Ордена храбрости и био је у редовној војсци до 2013. године.

Претпоставља се и да је по његовом кодном или „позивном“ имену које је имао у Војсци Русије – Вагнер, јединица добила име. Као година када је основана, узима се 2014. година. Њен примарни задатак је била подршка руском народу у Украјини, као и борба за интересе Русије и њених савезника широм Африке и Блиског истока. Учествовала је и у сиријском грађанском рату на страни председника Башара ал Асада.

Важио је за великог руског националисту, за кога се причало да има нацистичке тетоваже на свом телу.

Подсетимо, у авиону Ембраер, који је био на путу из Москве за Санкт Петербург, а који се срушио данас, било је седам путника и три члана посаде, јавила је агенција ТАСС. На листи путника су се налазили Јевгениј Пригожин и Дмитриј Уткин.

На снимку објављеном на интернету очигледно се види како мали млазњак вуче облак дима пре него што је ударио у земљу и избио у пламен.

Аналитичар: „Постоји неколико могућих опција овог догађаја, али истину никада нећемо сазнати“.

Службе су првобитно саопштиле да је нађено осам тела на месту несреће. Водећи истраживачки новинар о руским темама Христо Грозев пре само 10 дана дао је изјаву у којој је прецизирао да ће у року од шест месеци или Пригожин бити мртав или ће се десити још један државни удар.

Медијски канали повезани са Вагнером брзо су сугерисали да је руска противваздушна ракета оборила авион.

У тренутку када сви извештавају о погибији вође „Вагнероваца“ и некадашњем Путиновом кувару, телевизија Русија-1 емитује говор руског председника који се обраћа на концерту у част 80. годишњице победе у Курској бици.