Четири сестре, четири портрета: Какве су биле ћерке последњег руског императора Николаја II

Четири ћерке хесенске принцезе Александре и последњег руског императора Николаја II биле су прави правцати трн у оку императорске породице и читавог руског народа, премда се на наследника руског престола чекало веома дуго.

ћерке цара николаја
Фото: Wikimedia Commons / Boasson and Eggler St. Petersburg Nevsky 24.

Ипак, четири сестре су биле миљенице својих родитеља, који су без обзира на све, у своју децу улагали сав труд, љубав и веру. Девојке су биле потпуно различитих карактера али веома блиске, а своју љубав према родитељима и отаџбини са поносом су гајиле до последњег даха.

Судбина династије Романових окончана је у ноћи између 16. и 17. јула 1918. године, када су револуционари без трунке сажаљења стрељали читаву породицу последњег руског императора и њихове слуге. У трагичној ноћи најстарија ћерка Николаја II имала је 22 године, док је најмлађа тек напунила 17. Четири сестре имале су потпуно другачију нарав, а љубав коју су гајиле једна према другој била је толико велика да су биле готово нераздвојне.

Четири ћерке последњег руског императора

Брак хесенске принцезе и Николаја II од самог почетка био је табу тема за њихове породице, с обзиром да су и једни и други веровали да они нису једно другоме најбоља прилика. Ипак, заљубљени нису обраћали пажњу на мишљење других, него су своју љубав одлучили да крунишу браком.

Већ у првој години брака млади пар је сазнао да је принова на путу, а срећне вести подигле су расположење у земљи. Будући родитељи су чак и смислили име за свог наследника, који је требало да се зове Павел. Право разочарање уследило је одмах по рођењу, када је на свет дошла Олга. Друга трудноћа уследила је одмах по повратку Александре Фјородовне из Шкотске, а када се родила друга беба, императорска породица, али и јавност почели су да негодују – како опет девојчица? Мала Татјана веома је личила на маму, лепа, са тамном локнастом косом и упадљивим очима, а и поред жеље да коначно роди наследника, мајчински инстинкт је превладао и Татјана је постала центар њеног света. Трећа трудноћа десила се већ у лето 1899. године, а и овај пут на свет је дошла ћерка, коју су родитељи назвали Марија, у част њене баке по очевој линији. Три ћерке биле су прави трн у оку свима, а супруга Николаја и сама је била свесна да јој то што није родила сина „не иде на руку“. Када је четврти пут остала трудна, сви су се понадали да је „то то“, и да ће руска империја коначно добити наследника трона. Вероватно можете да претпоставите – у царској породици родила се још једна девојчица, којој су дали име Анастасија.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tatiana Aleeva (@tatiana_aleeva_)

Олга Николајевна – „мала императорка“

Прва ћерка Николаја II била је њихово мезимче, буцкастих образа и чврсте грађе, а родитељи су волели свуда да је воде са собом: чак су говорили и да су срећни што су добили ћерку, јер да су добили сина он би припадао народу, а ћерка је само њихова. Олга је била веома активно, радознало и дружељубиво дете, са израженим карактером и веома својеглава, а у одсуству родитеља са задовољством је бринула о својим млађим сестрицама, као права правцата глава породице. Веома рано показала је и свој таленат за музику и стране језике.

Већ са десет година Олга је била свесна своје улоге у породици, а сви су је звали „малом императорком“, премда је темпераментом веома подсећала на тату. Када се коначно у породици родио мали Алексеј, Олга је постала и једна од крштених кума престолонаследника, на шта је посебно била поносна. Олга је важила за веома добродушну особу склону алтруизму, баш као и њена мајка, а често је говорила како јој је жао што се сељани, када покрај њих пролази царска кочија, бацају на колена. Сматрала је да нико не заслужује да се клања и буде инфериорнији од других.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Романовы (@history_of_otma)

Татјана Николајевна – мамина копија

Када се родила друга ћерка, Николај је вест примио веома сталожено, а како је записао у свом дневнику, то је био „други такав светли и радосни догађај у њиховом породичном животу“. Лепа на мајку, мирног и меког карактера, Татјана је била миљеница читаве породице од самог рођења. На двору се увек истицала беспрекорним манирима, а у сваком друштву била је омиљена захваљујући својим изузетним способностима и таленту за организацију.

Поред тога, била је невероватни „слухиста“ и прави виртуоз на клавиру. Када су она и Олга одрасле, десила се занимљива ситуација: Татјана је замало „украла“ младожењу својој сестри Олги, када се британски принц Едвард, који је дошао да упозна Олгу, сасвим спонтано заљубио у Татјану. Ипак, даљих разговора о браку није било.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Romanov Children (@romanovchildren)

Марија Николајевна – анђеоско дете

Рођење треће ћерке у императорској породици било је још једно у низу разочарање за све, а посебно за Алекандру, која се на све могуће начине трудила да се допадне члановима Николајеве фамилије и руском народу. Ипак, Николај је трећу ћеркицу обожавао, као и њене старије сестре, Олга и Татјана, које су се са посебном пажњом опходиле према новом члану породице. Једном је чак Марија признала оцу да је током испијања чаја „мазнула“ колачић са стола, на шта јој је отац одгворио да му је сада лакше, јер зна да је право дете, а не анђео коме само што нису израсла крила.

Како је одрастала, Марија је била све повученија, а и најмања непријатност изазивала је да јој се зацрвене образи. Ипак, и поред своје интровертности, Марија је била невероватно шармантна: њени румени образи и очаравајући осмех никога нису остављали равнодушним, а њена богата знања из области математике и других егзактних наука чинила су је веома поштованом у друштву. Осим тога, била је и пасионирани љубитељ сликарства. Марија се никада није трудила да истиче свој императорски положај, а у комуникацији са свима, па и са слугама, била је отворена и непосредна, трудећи се да никада не стави себе изнад других.

Анастасија Николајевна – врцава и необуздана

Четврта, најмлађа ћерка императора Николаја II и Александре Фјодоровне била је чиста супротност од интровертне и скромне Марије. Мала Анастасија се није бојала да противречи старијима, увек је била директна и врцава, а њен смисао за хумор напунио је дом Романових од како је проговорила. Анастасија је ишла против свих правила, јела како је хтела не придржавајући се дворских правила, трчала где је стигла и показивала своју ћуд у готово свакој прилици.

Анастасија вицкасту нарав није могла обуздати ни када је дошло време да се учи: на часовима једва да је могла преседети на месту, пажњу није могла задржати ни у којим условима, а сваку прилику користила је да „шмугне“ са наставе.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Royal Families (@hermann_steinmann)

„Шта год да се ради, пробаћемо поново“

Када је после неколико безуспешних покушаја да добије наследника рођена и четврта ћерка, Николај се (на неки начин) помирио са судбином и решио да ћеркино крштење прослави „широко“. Током велелепног крштења мале Анастасије Николај је са поносом примао честитке, а како је навела једна од посетилаца свечаности, отац се у једном моменту окренуо ка својој супрузи Александри и сетним гласом изјавио „Шта год да се ради, пробаћемо поново“. Пар година касније, на лето 1904. године, догодило се оно што су сви ишчекивали – царска породица коначно је добила наследника коме су дали име Алексеј. Све је слутило на то да је највеселији догађај коначан спас руске империје, а у том тренутку родитељи нису ни слутили да је дечак рођен са неизлечивом болешћу.

РТ Балкан