Сраман чин код Охрида: Префарбан споменик покланим српским војницима 1915. године

У току повлачења српске војске према Албанији, у зиму 1915. године, код манастира Св. Наум, бугарски национал-шовинисти заробили су 400 регрута и голобрадих питомаца ђачке чете, узраста од по петнаестак година. Спровели су их до села Рамне, крај Охрида, и ту их – болесне, изнемогле, измрзле и измрцварене од тешког марша, мучки побили.

префарбан споменик
Префарбана плоча на остацима обележја / Фото: М.С

Лане постављена плоча као подсетник стравичног покоља, на остацима срушеног меморијала са костурницом „Четири стотине – 1915“ код села Рамне, надомак Биљаниних извора, крај Охрида, подигнутог 1925. на месту где су бугарски побуњеници зверски убили 400 српских регрута, недавно је од непознатих провокатора префарбана црвеном бојом, уз потпис – ВМРО. Ту исту костурницу су, подсећају Вечерње новости бугарски окупатори 1941. сравнили са земљом.

Фарбање је откривено, али се нико званично не оглашава ко стоји иза тог срамног нељудског чина и скрнављења ионако давно срушеног обелиска испод чијих основа и даље почивају кости покланих српских регрута.

Председник удружења за заштиту и очување српских споменика у Македонији Саша Ристић за Новости каже да би требало очекивати да се неко од „потписаних“ огласи или, пак, можда, огради од тог срамног чина.

„Постављање плоче на остацима споменика је подржало руководство локалне самоуправе у Охриду које је из редова ВМРО-ДПМНЕ. Извесно је да је неко помрачен мржњом желео срамном провокацијом да ‘заклони’ чак и плочу на остацима меморијала, који би требало заједнички обновити“, истиче Ристић.

У селу Рамне, тик уз пут који води према древној светињи Св. Наума, на локалитету Студенчишта, према пројекту познатог српског архитекте Момира Коруновића 1925. подигнут је четвороугаони обелиск, од белог мермера, Споменик страдалим српским мученицима голобрадим регрутима – „Четири стотине„.

Остало је записано да је тај тужни споменик наручио тадашњи охридски архиепископ Николај Велимировић, у знак подсећања на мученичку смрт четири стотине младих регрута које су изболи и поклали Бугари, код села Рамне, 1915. године.

Наиме, у току повлачења српске војске према Албанији, у зиму 1915. године, код манастира Св. Наум, бугарски побуњеници заробили су 400 регрута и голобрадих питомаца ђачке чете, узраста од по петнаестак година. Спровели су их до села Рамне, крај Охрида, и ту их – болесне, изнемогле, измрзле и измрцварене од тешког марша, мучки побили.

Записано је да је неким чудом, тај покољ преживео само један дечак, кога је спасао локални Македонац.

Споменик су, међутим, 1941. бугарски фашистички окупатори срушили и практично сравнили са земљом.

Прошле године је на остацима монумента постављена спомен плоча, а сада је и она – префарбана.

Обнова

Из Војног синдиката Србије је у оквиру покренуте иницијативе за обнову споменика са костурницом у селу Рамне код Охрида, објављено да је архитекта из Крагујевца Иван Милосављевић, уз личну донацију, „израдио Елаборат са пројектом новог споменика према изворном идејном решењу чувеног српског архитекта Момира Коруновића, уступљеног од његовог унука…“

Младен Станчић, стални дописник Вечерњих Новости из Скопља