ОТКРИЋЕ У ТУРСКОЈ КОЈЕ ЈЕ УЗБУДИЛО СВЕТ НАУКЕ: Дарвинисти имају нову теорију о пореклу људи (ФОТО) (ВИДЕО)

Део лобање до сада непознате врсте праисторијског човеколиког мајмуна, откривен у Турској, старији је од његових афричких рођака, што поборницима теорије еволуције сугерише да људско порекло заправо лежи у Евроазији.

човеколики мајмун
Делови лобање женке Анадолувијус турке / Фото: Sevim-Erol et al., doi: 10.1038/s42003-023-05210-5.

Африка се, још од Чарлса Дарвина, сматра колевком човечанства, у којој су људи, наводно, еволуирали из предака које су делили са човеколиким мајмунима и из ње се раширили по целом свету.

Међутим, недавно откриће у Турској узбудило је свет науке и изнедрило нову теорију о пореклу људи.

Део лобање до сада непознате врсте праисторијског човеколиког мајмуна, откривен у Турској, старији је од његових афричких рођака, што поборницима теорије еволуције сугерише да људско порекло заправо лежи у Евроазији.

Фосил врсте назване анадолувијус турке, за који се сматра да је стар око 8,7 милиона година, откривен је у граду Чанкири, који се налази на око 130 километара североисточно од Анкаре.

Праисторијски човеколики мајмуни уранопитекус и грекопитекус, који су нађени у Бугарској и Грчкој, заједно са анадолувијусом турке, група су која је најсличнија раним људским прецима, пише Сај њуз.

човеколики мајмун
Грекопитекус је, наводно, живео пре 7,2 милиона година у савани пуној прашине Атинског басена / Фото: Велизар Симеоновски

Са друге стране, фосили раних хоминина, у које се могу убројати људи, али и шимпанзе, гориле и бонобо мајмуни, као и фосили њихових предака, нису нађени у Африци, а да су старији од седам милиона година. Зато су научници развили нову теорију, да су људи прво еволуирали у Евроазији, а потом мигрирали јужније у Африку пре око девет до седам милиона година.

Поред остатака анадолувијуса турке нађени су и остаци животиња које се данас могу наћи у афричким саванама, као што су жирафе, носорози, антилопе, зебре, слонови, хијене, лавови…

– Наша истраживања не само да сугеришу како су хоминини еволуирали у западној и централној Европи, него су ту провели пет милиона година пре него што су се раширили по источном Медитерану, а потом у Африци, вероватно као последица промене животног окружења и смањивања шума, рекао је Дејвид Беган, са департмана за антропологију Универзитета Торонто.

– Ово откриће је у контрасту са дугогодишњим ставом да су афрички мајмуни и људи еволуирали искључиво у Африци. Нови доказ подржава хипотезу да су се хоминини, заједно са другим сисарима преселили из Европе у Африку, иако је дефинитивно не потврђује. За то бисмо морали да нађемо више фосила из саме Европе и Африке, старих између осам и седам милиона година како бисмо направили дефинитивну везу између две групе, каже Беган.

Sci News / Хронограф