ЈЕВРЕЈСКИ ПОБУЊЕНИЦИ ИХ ТУ САКРИЛИ ПРЕ ДВА МИЛЕНИЈУМА: У пећини код Мртвог мора пронађена 4 изузетно очувана римска мача (ФОТО)

Археолози у Израелу пронашли су четири добро очувана мача из римског периода, стара 1.900 година, у пећини близу Мртвог мора, саопштила је данас Израелска управа за антиквитете.

четири мача
Фото: AP Ohad Zwigenberg

Истраживачи сматрају да су мачеве у удаљеној пећини оставили јеврејски побуњеници против Римског царства у другом веку нове ере.

Мачеви су датирани на основу њихове типологије и још нису подвргнути радиокарбонском датирању.

четири мача
Фото: AP OHAD ZWIGENBERG

Налаз је део истраживања Јудејске пустиње које је спровела управа за антиквитете, чији је циљ документовање и ископавање пећина у близини Мртвог мора и обезбеђење свитака и других драгоцених артефаката пре него што пљачкаши буду имали прилику да их украду.

Иако су мачеви пронађени на источном крају Римског царства, они су вероватно направљени у далекој европској провинцији и донети су у провинцију Јудеју од стране војске, рекао је археолог са Универзитета у Тел Авиву специјализован за римску војну историју Гај Стибел.

Он је рекао да је њихова очуваност изузетно ретка за римско оружје, са само малим бројем тако пронађених очуваних примерака из других крајева царства.

Бета