Данас је Дан српског јединства – Знате ли који догађај обележавамо и зашто НИЈЕ ВИДОВДАН? Да ли сте истакли српску тробојку?

Србија и Република Српска обележавају Дан српског јединства, слободе и националне заставе

дан српског јединства

Србија и Република Српска данас обележавају заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Свечаној манифестацији у хали „Чаир“ у Нишу присуствоваће председник Александар Вучић.

Свечаност ће бити одржана у хали „Чаир“ у Нишу са почетком у 18 часова.

Датум, 15. септембар, изабран је за обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе, јер је тог дана 1918. године пробијен Солунски фронт, а на основу одлуке влада Србије и Републике Српске о заједничком обележавању овог датума.

Дан када је војска мале Србије натерала велике силе да задрхте

Уз присуство званичника Србије и Републике Српске, патријарха и великог броја грађана празник је први пут свечано прослављен 2021. године и то у Београду на Савском тргу, код споменика Стефану Немањи, а прошле године у Бијељини.

Скуп сваке године почиње интонирањем химни Републике Српске и Србије „Моја Република“ и „Боже правде“.

Уочи празника званичници позивају све припаднике српског народа, где год да живе, да на кућама истакну народну заставу – „тробојку“.

(ВИДЕО) Сломио их пробој Солунског фронта, Немци истог дана схватили да је све готово: Годишњица бугарске капитулације у Великом рату

Зашто Дан српског јединства не обележавамо на Видовдан?

краљевина бугарска
Српска војска у Првом светском рату – марш на Дрину – дринска битка/Фото: архивска фотографија
Некадашњи министар културе у Влади Србије на Фејсбуку је, поводом данашњег празника, написао следеће:

 

– Данас је новопроглашени празник „Дан српског јединства, слободе и националне заставе“. Важно је да постоје такви празници и да се пробој Солунског фронта обележава, прославља и памти као дан велике победе и васкрса наше војске и државе из трагедије Великог рата.

Ипак, једно не разумем. Зашто празник заставе и националног јединства није ВИДОВДАН, једини дан који се већ више од 600 година негује у срцима свих Срба од Хиландара до Трста, преко Босне и Лике и од Сент Андреје до Дубровника и Боке?

То је, без икакве сумње, једини празник који је аутентично, свеприсутно културноисторијско и емотивно наслеђе свих Срба који су живели од 1389. до данас. Симбол вечног етичког принципа „Косовског завета“, наше идеје водиље кроз буру историје.

Други, већи и важнији свесрпски празник ми немамо. Он суштински и у потпуности симболизује и српско јединство и борбу за слободу и мотив који је породио националну заставу новог доба.

Видовдан би морао да се празнује нерадно и то два дана. Видовдан је најважнији трансисторијски заветни празник нашег народа, а без вере у Видовданску етику, Срба одавно не би било.

Ко и зашто потискује Видовдан из свесрпског колективног памћења и своди га на неформалну успомену нижег реда?

Честитку поводом празника упутио је председник Србије Александар Вучић.