Младунче лава пронађено у Суботици у тешком стању

Лавица која је јуче пронађена у Суботици је у лошем стању, каже Андријана Тот из Зоолошког врта на Палићу.

младунче лава
Фото: Танјуг / Палић Зоо врт / АП

На Ћантавирском путу код Суботице јуче је пронађена мала лавица. Случајни пролазник ју је уочио, зауставио аутомобил и склонио је са пута, а затим позвао полицију. Младунче се тренутно налази у прихватилишту Зоо врта на Палићу.

Андријана Тот из палићког Зоо врта изјавила је за ТВ Нова да је мала лавица у лошем стању.

младунче лава
Фото: Танјуг / www.subotica.com / AП

„Нажалост, имала је неадекватну исхрану, не препознаје месо као храну, морали смо да јој дајемо месо насилно, угуравали смо јој месо у уста како би га препознала као храну“, објаснила је.

Према проценама ветеринара, младунче вероватно није добијало никакву другу храну осим крављег млека које је, како је нагласила Тот, неадекватно за исхрану дивљих мачака.

Лавици су, како је додала, атрофични мишићи на задњим удовима што је вероватно последица тога што је боравила у мањем простору, где није могла да се адекватно креће.

„Инфестирана је спољашњим и унутрашњим паразитима, упљувана мувама“, истакла је Тот и нагласила да је лавица имала много нижу телесну температуру од уобичајене за дивље мачке због чега су морали да уведу грејаче.

На питање колико је лавица стара, Тот је рекла да је вероватно негде око четири или пет месеци, али да је то тешко проценити јер мускулатура младунчета није довољно развијена.

Мала лавица такође има упале дигестивног и уринарног тракта, и добија инфузију и одређену терапију.

„Не можемо све информације да добијемо одмах, мора да прође време да видимо како ће опоравак да иде, највећи проблем је инфестација унутрашњим паразитима, која може да нападне мозак и друге органе. Анализа крви и биохемија су показали које упале има, тако да сада радимо на лечењу тих првобитних проблема“, објаснила је Тот.

Рекла је да су ветеринари оптимисти, али да то не значи да ће се лавица сигурно опоравити.

младунче лава
Фото: Палић Зоо / Танјуг / АП

Тот је рекла и да у Зоолошком врту немају информацију одакле лавица долази, и да се тиме баве надлежни органи, али да се претпоставља да је животиња дошла са црног тржишта.

„У Србији је иначе законом забрањено држање дивљих и егзотичних животиња, а њихово неадекавтно држање и напуштање сматра се злостављањем и такође је кривично дело“, упозорила је Тот.

Нагласила је да физичко лице не може да води адекватну бригу о дивљим животињама, нити може да обезбеди сигурносне мере које не би угрозиле остале грађане.

„Исхрана је веома битна. Животиња мора да покаже природно понашење, у малом кавезу не можете да јој омогућете адекватно кретање“, објаснила је.

Лавица добила име: Ветеринари на Палићу дали су лавици име Кики.

Поручила је да лавови и тигрови не представлају статусни симбол или престиж, и да црно тржиште угрожава њихову популацију на планети.

У 2023. је у природи живело 24.000 јединки лавова, а према речима Тот, зоо вртови се боре за конверзацију.

„Пре пар година их је било само 20.000. Са илегалном трговином опет смањујемо тај број у приороди, и велики проблем је уништавање њихових природних станишта“, казала је.

младунче лава
Фото: Танјуг / Палић Зоо / АП

Тот је објаснила и да су простори у зоо врту за ограничен број јединки, и да је питање да ли ће остати на Палићу или ће бити смештена у неки други зоо врт или резерват.

Н1