Мали порез, опуштени људи, предивна природа: Европски градић постаје најпопуларније место за рад на даљину, а у комшилуку нам је

Лаган темпо живота највише привлачи странце да остану ту.

банско
Фото: Shutterstock/trabantos

Банско у Бугарској љубитељима скијања није непознаница – тамо се одржавају и такмичења Светског скијашког купа, а и стаза за рекреативце има сасвим довољно. Љупко место смештено у националном парку Пирин добра је идеја за путовање и током топлијих дана јер места за шетњу у природи и природних лепота има колико вам срце жели.

Ту ћете наћи чак 180 језера, а и термалних извора има у изобиљу. Идила се види на сваком кораку: роде се гнезде на телеграфским стубовима, баке с марамама на глави разговарају испод стабала јабука на улицама, а кола с коњима на улици такође нису редак призор. Изнад црвених кровова над град се надвила планина Пирин са својим брежуљцима и падинама.

Иако се тај провинцијски градић на југозападу Бугарске може чинити као место у ком време не тече, то није тако. Поготово када се лети ту окупе стотине дигиталних номада и језици из целог света преплаве кафиће и улице. У просторијама које окупљају учеснике Банско Номад Феста слушају се предавања и коментаришу се теме о утицају вештачке интелигенције или стратегија умрежавања – а увече се млади интелектуалци излију у барове и друже уз пића после целодневног учења. Догађај који траје целу седмицу нуди и разне врсте дружења и спортских активности, а све то организују волонтери.

Како пише Би-Би-Си, растућа популација дигиталних номада у Банском највидљивија је током фестивала, али овај бугарски град је у последњих пет година постао „најдоследније растуће средиште рада на даљину“ и тако прешишао Варшаву, Мадрид и Талин.

У Банском се ситуација променила с Матијасом Зајтлером, немачким предузетником који је тамо стигао 2016. кад је истраживао могућности coworking простора.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bansko Instagram Account (@bansko)

Привукле су га природне лепоте, али и брзи Wi-Fi, пријатељске цене, мали трошкови живота, као и порез који је међу најмањим у Европи. Зајтлер је убрзо отворио први coworking простор у граду, Coworking Банско, који је брзо растао, а 2020. покренуо је Банско Номад Фест, чијих је свих 729 доступних улазница распродато 2023. године.

Банско је данас дом за више од 300 радника на даљину сваког месеца, а број становника расте током скијашке сезоне. Али иако нема ништа лепше од покојег спуста белим стазама пре посла, шуме, тиркизна језера и кршевити врхови оближњег Националног парка Пирин и пошто се снег отопи нуде обиље могућности за рекреацију на отвореном – од планинарења до вожње бицикла и јахања. Осим због саме природе, Банско се воли и због људи, пише Пун куфер.

„Банско је посебно по опуштеној, пријатељској и гостољубивој заједници“, каже Камил Пуар за Би-Би-Си, француски маркетиншки стручњак, која у Банско долази годинама, а њен пример следи све више људи.