УПОЗНАЈТЕ СВОГ НАЈБОЉЕГ ПРИЈАТЕЉА Много је ствари о псима које уопште не знамо

Псећа интелигенција је на нивоу двогодишњег детета.

пси
Фото: Shutterstock

Пси су са нама чак 27 до 40 хиљада година, када су људи припитомили вукове, од којих су настали пси. Пошто су почели да живе у заједници са људима, били су заштићени и живот за њих више није био толико суров, вукови су се временом претворили у псе. Одрасли пси се у принципу понашају као вучји младунци: машу репићем, лају док одрасли вукови завијају итд.

Чуло њуха код паса је јаче од нашег од 10 до 100 хиљада пута. Пас лиже своју влажну њушку јер се мирисне честице лепе на њу, а ноздрве могу да померају независно једну од друге и утврђују правац из ког стижу мириси.

Пас на основу мириса може да схвати много тога, па и шта је неко јео и како је расположен. Постоје пси који умеју да нањушкају одређене болести код људи, попут канцера, дијабетеса и епилепсије.

Није тачно да су пси далтонисти. Они виде плаву, зеленкасто-жуту и разне нијансе сиве боје (црвену виде као сиву).

Мало је познато да ноћни вид није резервисан само за мачке. Пси имају посебну очну мембрану, захваљујући којој одлично виде у мраку. Вероватно нисте приметили ни да имају чак три очна капка, од којих један служи за влажење ока.

пас
Ретривер / Фото: Shutterstock

Иако се рађају глуви, пси после двадесетак дана почињу да чују, и од тада детектују звуке четири пута удаљеније него људи, а у стању су да чују и звуке на вишим фреквенцијама од нас. Псеће уши су прави радари, померају их помоћу 18 различитих мишића и лоцирају извор звука за свега шест стотинки. Осим овога, пси померањем ушију праве већину од 100 различитих израза лица.

На крају песме „A day in the life“, Пол Макартни је снимио ултразвучни звиждук који могу да чују само пси, за свог љубимца шкотског овчара.

Најмањи пас на свету био је јоркширски теријер из Блекбурна у Енглеској. За свој други рођендан, ово кученце је било високо седам центиметара, дугачко десет, а било је тешко читавих 110 грама.

Највећи пас на свету је била једна данска дога, симболичког имена Зевс, из Мичигена. Зевс је ушао и у Гинисову књигу захваљујући својој задивљујућој висини од 112 центиметара. Кад би се подигао на задње шапе, његова висина би досегла 2,25 метра!

Псећа интелигенција је на нивоу двогодишњег детета. Пас може да разуме око 200 речи, чак и да реши неке математичке задатке.

Најинтелигентнија раса паса је бордер коли. Једна изузетна припадница ове расе, разумела је чак 1000 речи, па и неке структуре реченица. Фасциниран овом керушом, њен власник, психолог Џон Пајли, написао је књигу о њој.

Пљувачка пса не само што је 4 пута чистија од људске, него је научно потврђено да је антисептична. Пси то инстинктивно знају, јер увек лижу своје ране, а исто тако и ране оних које воле. Пси имају око 1700 рецептора за укус, док људи имају 9000. То донекле објашњава зашто поједини пси заиста нису пробирљиви и могу стварно свашта да поједу.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.