Српски Колорадо јединствен у Европи: Чудо природе за које многи нису чули (ВИДЕО)

Кањон Росомаче или како га многи називају Росомачки лонци, Росомачко грло и Славињски лонци саставни је део речне долине истоимене реке који је настао константним усецањем њеног воденог тока у стенску масу Старе планинине.

кањон росомаче
Фото: Shutterstock

Источна Србија препуна је скирвених туристичких драгуља који нису превише промовисани, један од њих свакако је кањон Росомаче.

Читав кањон Росомаче карактеристичан је по појави пречага у кориту реке, на основу чега се формирају бајковити вирови и слапови. Читав процес је настао под утицајем ерозије, коју река прави када пада у корито, које усеца велика снага воде. Ова нестварна појава изгледа као огроман дворац који штити своју речну површину и надвија се над њом.

Цела област око кањона је од стена које су прекривене бујном зеленом вегетацијом. Стене су веома стрме и прети опасност уколико им се приђе, сам прилаз је готово немогућ. Вода је изузетно хладна, једва достиже своју максималну температуру од свега 5 степени.

Поред Росомачких лонаца, може се са леве, најприступачније ивице, ухватити невероватан поглед на литице црвенкастог камена. Недалеко од кањона се налази црква Светог Ђорђа из 16. века. Живопис је из 1844. године, а сама црква је тренутно у врло лошем стању.

Славиња, Височка Ржана и остала околна села веома су живописна и интересантна за обилазак.

кањон росомаче
Фото: Shutterstock

Како доћи до Росомачких лонаца?

Росомачки лонци се налазе надомак Пирота, у селу Славиње. Овај локалитет се налази на самом истоку земље, на граници са Бугарском.

Село Славиња налази се тридесетак километара источно од Пирота. Оно је полазна тачка за истраживање кањона Росомачки лонци.

Аутобус саобраћа на релацији Пирот – Рсовци – Височка Ржана – Јеловица – Брлог – Дојкинци.

Пошто су аутобуски редови вожње подложни променама, предлажемо да ово за сваки случај проверите код Пиротске туристичке организације.