Данијел Игрец: Бриселу највише одговара РАСПАРЧАНА И национално ОБЕЗГЛАВЉЕНА СРБИЈА

У последње време примећујем једну занимљиву (друштвено-политичку) појаву. Појаву која се може најбоље описати у две речи: „обмањивање јавности“.

србија и ЕУ
Фото: Pinterest

Наиме, разноразни штампани и електронски медији који се радо хвале својим „објективним и независним“ ангажманом (а заправо кријући да су голе испоставе страног утицаја у Србији) пуни су констатација појединих „политичких аналитичара“ у којима се као „неприкосновена истина“ износи теза да би Србија „стицањем пуноправног чланства у ЕУ постала равноправан члан са осталим државама чланицама и добила стварну могућност утицаја и учешћа у процесу креирања европске политике“.

Тврде чак како Србија као део ЕУ не би била у обавези да испуњава све што јој стигне из Брисела, а само чланство било би, наводно, „најбољи гарант заштите њених виталних државних и националних интереса“.

Али већ само један кратак осврт на институционално устројство и политичко-правни систем ЕУ довољан је да се уочи неколико очигледних чињеница због којих горње констатације одмах падају у воду:

1) Даном уласка у ЕУ на територији државе чланице аутоматски престају да се примењују сви они национални прописи које (према потпуно произвољном и арбитрарном тумачењу) Брисел прогласи за нескладне са правним поретком Уније.

2) Преко 60% законодавства које се примењује у државама чланицама ЕУ доноси директно бриселска бирократија која заседа функције у европским институцијама. Национални парламенти постају само „декор“, јер стварне полуге одлучивања преузимају Европска комисија, Савет ЕУ и Европски парламент.

3) Државе ЕУ које се третирају као чланице „другог и трећег реда“ (а у ту групу према бриселским критеријумима спада и Србија) у процесу креирања европске политике учествују само на први поглед. Оне су присутне само симболички и то ради стварања привида да је ЕУ „репрезентативна и равноправна заједница суверених држава“.
Уистину, главни кројачи европске политике налазе се у Бриселу, Берлину, Паризу (па и Лондону и Вашингтону), а (никада) не у Прагу, Атини, Љубљани, Братислави, Будимпешти или (под условом оствареног чланства) у Београду.

4) Уласком у ЕУ државе чланице бивају у потпуности изложене неолибералном моделу економске политике који се највише осликава у порасту јавног дуга и буџетског дефицита, убрзаном расту стопе незапослености, масовним миграцијама млађе популације и високо образованог кадра у развијеније државе чланице, рапидном паду животног стандарда, итд. Ово нису само празне речи него чињенице утемељене у стварности.

србија и ЕУ
Фото: Pinterest

Као пример узмимо економску слику Хрватске и Словачке и видећемо да је само неколико година по уласку у ЕУ буџетски дефицит Словачке порастао за преко 10 пута (са 400 милиона на 4,4 милијарде еура) док је стопа незапослености у овој земљи виша за чак 5% у односу на период пре чланства у Унији. У јулу 2010. године је објављено да 175.000 Словака живи и ради у иностранству, што је било за око 24 одсто више него 2006. године. Дакле, као и у Пољској, Естонији, Бугарској и Румунији словачки грађани беже из „европског раја“ који је наводно наступио у њиховој земљи после уласка у ЕУ.

Још гора ситуација је у Хрватској где је према подацима ОЕЦД-а у протекле две године земљу напустило чак 186.000 људи, док је преко 50 посто грађана Хрватске изјавило да са новим „европским“ платама не могу да покрију ни елементарне животне трошкове а камоли да себи приуште ишта друго.

Још се добро сећам како су у периоду пре хрватског чланства у ЕУ и у тој земљи многи „напредни“ аналитичари (као и данас у Србији) уверавали грађане да ће и они стећи право да равноправно одлучују за европским столом, а на крају, кад су ушли у Унију, испало је да заправо они не одлучују ни о чему.

После наведеног не могу, а да не приметим да су горње констатације о „оснаживању позиције Београда“ уласком у ЕУ неосноване и контрадикторне и да по свој прилици служе искључиво у сврху манипулисања јавним мнењем, завођења српске јавности и пружања легитимитета петооктобарској политици „безалтернативних“ европских интеграција.

У тим интеграцијама Србија се налази већ пуних 17 година, а још увек не постоји јасна европска перспектива њеног уласка у ЕУ. Све оно што је наша држава за своју „посвећеност процесу придруживања“ заузврат добила су деградација суверенитета, отимање Косова и Метохије, урушавање националне економије и предаја свих важних стратешких државних и друштвених ресурса у руке бриселске аутократије.

Другим речима, читав досадашњи процес евроинтеграција Србије обележен је једностраним испуњавањем жеља Брисела и Вашингтона без икаквог уважавања барем минимума српских државних и националних интереса. Од наше државе константно је тражено да на путу у „обећану земљу“ чини уступке у корист свега и свачега, али понајмање у корист свога народа.

У својеврсном недостатку целовите и кохерентне националне и државотворне политике Србија већ дуги низ година лута у проналажењу свог „места под европским сунцем“ што за директну последицу има њено све веће удаљавање од остварења стратешких државних и националних интереса њеног народа.

Да ли они који говоре да ЕУ нема одрживу замену схватају да су услов за европске интеграције Србије суспензија њеног Споразума о слободној трговини са Русијом, увођење санкција тој држави и прекид изузетно повољних финансијских и трговинских аранжмана са Народном Републиком Кином? Разумеју ли они да ће политика упорног инсистирања да српски државни брод по сваку цену остане на европском колосеку за директну последицу имати озбиљно нарушавање стратешки изузетно важних односа Београда са Москвом и Пекингом као кључним међународним гарантима нашег суверенитета и независности?!

У таквим околностима став да ће Србија (на крају свог европског пута коме се, руку на срце, уопште ни не назире крај) вишеструко профитирати од уласка у ЕУ могу да заступају само они којима су интегритет државе и њени интереси последња рупа на свирали. Слушајући њих сада испада да су евроинтеграције заправо највећи трн у оку Брисела и Вашингтона, а Београду једина сламка спаса јер ће само путем пуноправног чланства у ЕУ моћи да сачува своју стабилност и територијалну целовитост.

Да ли су господа аналитичари заборавили подршку ЕУ Ахтисаријевом плану, одлуку о закључивању сепаратног Споразума о стабилизацији и придруживању између Приштине и Брисела и отварање посебног Поглавља 35 са Београдом из којег јасно проистиче да Брисел никада неће допустити да Србија постане део ЕУ са Косовом и Метохијом у свом саставу?!

Због чега намерно прећуткују да су евроинтеграције само средство за десетковање и изолацију Србије од токова међународне политике о чему сведоче и речи Вилијама Вимера, бившег председника Парламентарне скупштине ОЕБС-а, који је већ 2000. године некадашњем немачком канцелару Герхарду Шредеру упутио писмо у коме се наводи да је циљ Америке и њених савезника да се Србија „трајно искључи из европског развоја“.

србија и ЕУ
Фото: Pinterest

И после свега неки сада тврде како је улазак у ЕУ заправо у интересу Србије јер тиме она „стиче право да брани себе“. Драга господо, инсистирањем на даљем путу ка ЕУ Србија ускоро неће имати шта да брани (и одбрани). Она неће ни постојати као држава но као бриселска колонија на маргинама пропале и „у више брзина“ подељене ЕУ.