Никад више не питај за свој интервју, он се неће појавити – Србољуб Живановић: УТВРЂЕН ЈЕ ТАЧАН БРОЈ ЖРТАВА У ЈАСЕНОВЦУ (ВИДЕО)

Поводом недавног упокојења академика Србољуба Живановића, подсећамо наше читаоце на интервју који је 2015. године дао продукцији Фонда стратешке културе.

србољуб живановић
Фото: Youtube printscreen

Без длаке на језику проф. др Србољуб Живановић изнео је став о владици Јовану Ћулибрку и његовим штетним изјавама о Алојзију Степинцу које је дао у интервјуу „Недељнику“, а критике није поштедео ни многе друге владике, укључујући Епископа (у то време) захумско-херцеговачког Григорија…

У ексклузивном разговору са Ранком Гојковићем за Фонд стратешке културе, професор др Србољуб Живановић критикује поједине владике СПЦ којима је важнији „бискупски прстен“ и добри односи са Ватиканом него очување истине о српском страдању у НДХ.

Др Живановић наводи да су се, као продукт пропаганде комунистичке диктатуре, подизали споменици жртвама фашизма, али да НДХ није имала ни нацисте ни фашисте, него су усташе под директним утицајем Римокатоличке цркве вршиле најсвирепије злочине.

„Нису Хрвати као нација геноцидни, њих је Римокатоличка црква вековима васпитавала да мрзе све оне који нису римокатолици, у првом реду православне Србе, затим Јевреје, а што се тиче Рома – њих нису ни сматрали за људе него за гамад коју треба апсолутно искоренити. Што се тиче ‘надбискупа геноцида’, како га је назвао италијански историчар Ривели, Алојзија Степинца, могу да кажем да је он лично насилно покрштавао жртве, о томе су говорили многи сведоци који су били покрштени. Недавно је дао сведочење један од жртава јасеновачких логора који је лично посматрао када је Алојзије Степинац клао српску децу“, рекао је председник међународне комисије о Јасеновцу.

О могућности да Степинац постане светац, проф. Живановић је подсетио да је он био током Другом светског рата члан хрватског Сабора. У то време Србима, Ромима и Јеврејима је забрањено да иду тротоаром, него су морали да иду средином улице као стока, а да Степинац никада није дигао свој глас против таквих ствари. „И сада један такав злочинац треба да постане светитељ такозване Римокатоличке цркве. Увек кажем такозване цркве, јер то није црква него једна организација, која се одрекла Символа вере, која се одрекла Господа Исуса Христа и на његово место поставила једног непогрешивог човека кога називају папом.“

Др Србољуб Живановић је професор анатомије, антрополог, члан више научних и стручних установа у више земаља, један од оснивача Института за истраживање словенске цивилизације, као и Европског института за проучавање древних Словена са седиштем у Лондону, настављач традиције Београдске анатомске и антрополошке школе, коју је утемељио, академик проф. Бранко Шљивић. За редовног члана Међународне Словенске Академије Наука, културе, образовања и уметности и председника Одељења за Велику Британију и Ирску изабран је 1995. године.

Вукосављевић: Нису му могли ништа

– На вест о смрти професора Србољуба Живановића, онај бољи део српског народа тргао се као да је рањен а душе српских мученика страдалих у хрватско-муслиманском геноциду у НДХ затрепериле су у рајским вртовима Небеске Србије, написао је на свом Фејсбук профилу бивши министар културе у Влади Србије Владан Вукосављевић.

Чекају да трајно пригрле човека који је трагању за истином о њиховом броју и мучеништву, посветио читав свој живот и све велике интелектуалне и научне потенцијале којима је располагао.

Због тога што је доказао да је само на подручју логора Јасеновац страдало више од 700.000 Срба, био је прогањан, вређан, излаган претњама и присиљен да напусти земљу.

Нападали су га директни актери геноцида, њихови подстрекачи из Ватикана и читав Титов злочиначки систем. Наравно, и српски комунисти, издајници изван свих категорија, давали су томе велики допринос.

И последњих година, насртала је на њега и његово дело разна ревизионистичка поган, која се скривала под мантијама, лептир машнама и под различитим капама, огртачима и капутима.

Нису му могли ништа.

Професор Живановић био је, попут Пупина и плејаде сличних, један од оних Срба див-јунака, који су делом и пожртвованошћу уклесали своје име у народно памћење и тиме заслужили поштовање, све док народ који их је изнедрио буде постојао, памтио и клањао се својим подвижницима.

Нека неумрлој души овог великана Бог подари рајско насеље.

Председник међународне комисије о Јасеновцу антрополог проф. Србољуб Живановић о логору Јасеновац и стравичном страдању српског народа, Степинцу и Римокатоличкој цркви. Погледајте цели интервју: