У Србији је полицијску државу ЗАМЕНИЛА МАФИЈАШКА! Јово Бакић и Мило Ломпар (ВИДЕО)

У новој епизоди Радар Форума, мишљења су разменили Мило Ломпар, професор на Филолошком факултету у Београду и изазивач Јово Бакић, професор Филозофског факултета Универзитета у Београду.

мило ломпар
Фото: Youtube printscreen

Бакић, као оштри критичар капитализма, екстремне деснице, национализма и ауторитаризма, један је од најзначајнијих гласова левице у Србији. С друге стране, Ломпар је, као аутор низа књига и студија о српском културном и националном идентитету, познат по одбрани конзервативних идеја, што га ставља у позицију једног од најважнијих представника десне интелектуалне мисли у Србији. Иако теоријски на супротним странама, двојица саговорника донели су оно што је у бити дијалога – различите ставове исказане на сврсисходан и уважавајући начин.

Бакић и Ломпар су у неким ставовима успели и да се сложе, а то је да актуелна власт злоупотребљава и грађанску и националну опцију у Србији.

“Карактеристично за овај режим је то да он непрекидно другима поставља проблеме које сам не може да реши. Тражи се спољнополитичка подршка за унутрашње пустошење државе и, по мом мишљењу, њену апсолутну распаднутост и по социјалној структури, и по националној структури, и по свакој другој структури. Полицијска држава која је била у срцу комунистичког поретка, сада је заменила мафијашка држава, а мафија нигде није створила државу”, рекао је Ломпар.

Бакић је нагласио да је режим у спрези са организованим криминалом успео да зароби комплетну државу.

“Ми не знамо да ли је челник режима и челник организованог криминала, или само учествује у њему, али оно што можемо да видимо јесте да је република отета, да је тај челник режима успео да разбије опозицију уз помоћ великих сила, на првом месту Сједињених Америчких Држава, а онда и Немачке. Да се ту одиграва једна озбиљна фарса са могуће трагичним исходима – везе организованог криминала и квази навијачких група, јер на челу тих квази навијачких група су одреда људи који су дилери дрогом, који су разбојници, који имају и затворске казне које углавном нису издржавали јер имају подршку режима, онда се заправо види сва трагедија јер су испреплетани политика, организовани криминал и колонијални положај…”, додао је Бакић.

Погледајте комплетан разговор: