Oтворена изложба „Кафа, узбудљива прича о добром укусу“

У четвртак, 9. фебруара, у Природњачком музеју у Београду отворена је изложба под називом „Кафа, узбудљива прича о добром укусу“, која ће трајати све до маја, а аутор је виши кустос Александра Савић.

„Кафа, узбудљива прича о добром укусу“
Фото: Природњачки музеј у Београду

Прво место у Европи где је служена кафа, отворено је 1522. године баш у српској престоници. Османлијски освајачи записали су историју овог напитка на Дорћолу, који је прву кафеџиницу добио пре свих значајних европских метропола. После Београда, кафа је могла да се попије у Венецији, на Тргу Светог Марка, али тек стотинак година касније.

Ово је само једна од интересантних информација о кафи које ће посетиоци моћи да чују у Галерији природњачког музеја у Београду. Ауторка изложбе изјавила је да је мотив био да људи сазнају што више о биљци без које не могу да замисле дан.

„Кафа, узбудљива прича о добром укусу“, упознаће посетиоце са друштвеним дешавањима који су уско повезани са биљком Coffea, као што су борба за слободу говора, тежња робова за слободом, али и развој трговине и медицине.

У поставци изложбе, која је припремана шест месеци, налази се више од 300 експоната, од чега највећи део припада новосадском колекционару Радмилу Мулићу. Посетиоци ће бити у прилици да виде шољице од камена и бамбуса које су користили робови у Бразилу, а захваљујући Дому Јеврема Грујића, ексклузивно ће бити представљене и две керамичке шољице из којих су кафу пили чланови династије Обреновић.

Поред предмета за припрему и конзумирање кафе, на изложби ће бити представљене саднице ове биљке, као и узорци кафе са ексклузивних плантажа широм света. Посебан део изложбе посвећен је историји служења кафе код нас, па је тако у једном делу Галерије дочарана атмосфера старих српских кафана где посетиоци могу да седну и попију шољицу овог топлог напитка.

Хронограф