ЦРКВЕНА КРИЗА У УКРАЈИНИ: Вартоломеј се уплашио сукоба док се Порошенко убеђује

Формирање нове православне цркве у Украјини не иде по плановима Кијева и Инстанбула. Организатори сабора уједињења одложили тај скуп који је требало да се одржи под покровитељством цариградског патријарха.

организатори сабора уједињења
Председник Украјине Петар Порошенко и Константинопољски патријарх Вартоломеј

Због премалог броја пребега из Украјинске православне цркве Московског патријархата организатори сабора уједињења на којем су планирали да оснују нову цркву у Украјини, поново су одложили тај скуп који је требало да се одржи под покровитељством Цариградског патријарха Вартоломеја и власти Украјине.

Прво је било планирано да се сабор одржи почетком октобра, затим 21. новембра, а сада се у црквеним круговорима говори да ће се одржати 9. и 10. децембра. Главни проблем је у томе што председник Петар Порошенко и представници Цариградске патријаршије нису успели да наговоре значајнији број високог свештенства Украјинске православне цркве верне руском патријарху Кирилу да пређе на њихову страну. Без њих ће „сабор уједињења“ заправо бити скуп уједињења расколника на челу са самопроглашеним патријархом 89. годишњим Филаретом (Денисенком) и митрополитом Макаријем (Малетичем).

Изгледа да је и Цариградски патријарх Вартоломеј схватио да се може обрукати па је, према писању украјинских новинара, поручио да неће дати „томос“, односно признати аутокефалност новоосноване украјинске цркве све док власти не буду гарантовале да неће бити насилног преотимања храмова и да неће бити прогањани они који и даље желе да остану у саставу Украјинске православне цркве Московског патријархата. А она има својих 12.000 храмова и знатно је бројнија од обе расколничке цркве. Вартоломеј је изгледа напокон схватио да би могло доћи и до крвопролића.

Председник Украјине Петар Порошенко је намеравао да се 13. октобра сретне са митрополитом Онуфријем који је на челу Украјинске православне цркве Московског патријархата. Свештенство га је позвало да дође на заседање Синода и да о свему поразговарају. Али, очигледно знајући да може да доживи велики пораз, Петар Порошенко се одлучио да разговара са митрополитом Онуфријем телефоном. Тај разговор ће бити сигурно запамћен у историји односа власти и цркве у Украјини.

аутокефалност
Кијев

Наиме, митрополит Онуфрије му је упорно објашњавао да његовој цркви није потребна аутокефалност и да се она држи црквених канона. На то је Порошенко у слушалицу викао: „Ма какви канони!“ И упорно је тражио од митрополита Онуфрија да се сложи са ставом Цариградске патријаршије и учествује на сабору уједињења. По црквеним канонима Украјинској православној цркви аутокефалност, односно самосталност, може дати Московска, а не Цариградска патријаршија.

Делење народа

На крају заседања Синода Украјинске православне цркве Московског патријархата закључено је да ће стварање нове аутокефалне цркве само допринети подели народа Украјине. Митрополит Онуфрије и његови истомишљеници уопште не желе да контактирају са Цариградском патријаршијом, која је стала на страну расколника.

Бранко Влаховић, Новости

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.