Црна Гора: Парламент једногласно за улазак у НАТО – Ђукановић: Бити у НАТО је највећа част Црној Гори

Скупштина Црне Горе једногласно је у петак, са 46 гласова, усвојила Предлог закона о потврђивању Северноатлантског уговора, којим се обезбеђују услови за приступање Црне Горе НАТО савезу.

црна гора
Скупштина Црне Горе на Цетињу расправља о Протоколу о приступању Црне Горе НАТО-у/Фото: gov.me official website

Осим владајуће коалиције, учлањење Црне Горе у НАТО подржали су и посланици Социјалдемократске партије (СДП), који су једини, од опозиционих партија, присуствовали седници парламента на Цетињу.

црна гора
Црногорски премијер Душко Марковић/Фото: АП

Премијер Душко Марковић поручио је, предлажући посланицима да гласају за предлог закона о приступању Северноатлантској алијанси, да посланици Скупштине „имају историјску привилегију да донесу одлуку која ће се памтити док постоји Црне Горе, Црногораца и свих народа који у њој живе“

Данашњи дан уписујемо у најсветлију историју Црне Горе„, рекао је Марковић, упоређујући важност данашње одлуке са Берлинским конгресом 1878, када је Црна Гора постала независна држава, и истим датумом 1941, када је почео устанак против фашизма.

Он је рекао да је данашњи дан „прилика да се поклонимо сенама хероја који су се уградили у темеље своје државе“ и оценио да је „чланство у НАТО дугорочна гаранција суверенитета и територијалног интегритета земље“

НАТО и ЕУ су били и остали гарант мира и стабилности, главна основа за економски и друштвени просперитет“, рекао је Марковић и додао да сматра да НАТО нема алтернативу, те да се се процеси НАТО и ЕУ интеграција не могу одвајати.

„Црна Гора у НАТО-у представља замајац у процесу учлањења наше земље у ЕУ“, истакао је Марковић.

„Најважнија одлука у новијој историји Црне Горе“

Црна Гора је, после страдања и лутања кроз историју, коначно на месту које јој припада, у заједници најразвијенијих земаља, поручио је бивши црногорски премијер Мило Ђукановић, оцењујући да је НАТО чланство част црногорској историји и грађанима.

„Ово је важна, можда и најважнија одлука коју Црна Гора доноси у својој новијој историји, не због припадности овој или оној организацији, него због оног што припадност НАТО-у значи за црногорско друштво“, рекао је Ђукановић новинарима после седнице Скупштине.

То, како је рекао, значи да је црногорско друштво већ у значајној мери усвојило систем вредности евроатлантске заједнице и да је спремно и даље да ради на усвајању тог система вредности који ће водити унапређењу квалитета живота сваког грађанина.

црна гора
Фото: tvcg.me (TV screen shot)

„Зато мислим да је Црна Гора, нажалост после дугог страдања и лутања кроз историју, коначно на свом станишту, које јој логично, географски, историјски, цивилизацијски културолошки припада, да је у заједници најразвијенијих европских и евроатлантских држава“, казао је Ђукановић.

Према његовим речима, бити члан клуба 29 високо развијених земаља у сваком погледу, демократском, војном, економском, културном, представља част свакој држави.

„Зато верујем да је ово част и Црној Гори и њеној историји, али и данашњим генерацијама грађана Црне Горе, који су свој допринос уткали у овај државни успех“, додао је Ђукановић.

Како је навео, ово није успех било ког појединачно, него црногорског друштва.

„И не би се радовали том успеху данас да огроман број људи у Црној Гори није дао изузетан допринос и није помогао да у само десет година савладамо јаз историјског заостајања наше државе и друштва и данас Црну Гору сврстамо у клуб најразвијенијих земаља евроатлантске заједнице“, оценио је Ђукановић.

Упитан шта би поручио противницима уласка Црне Горе у НАТО, који су се окупили данас на Цетињу, Ђукановић је одговорио да је то само потврда да је Црна Гора демократска земља, у којој још сви нису разумели због чега је ово важно за данашњу и будућу Црну Гору.

„То потврђује и да смо, нажалост, заједно са другим балканским друштвима дуго лутали, тумарали балканским беспућима и да данас још увек много људи није у стању да се отараси тог наслеђа и на прави начин процени вредности савремене европске и евроатлантске заједнице и важност црногорске припадности тим вредностима“, навео је Ђукановић.

Протести противника НАТО-а

 

црна гора
Протест против НАТО-а на Цетињу

Око две стотине демонстраната, предвођених лидерима Демократског фронта, протестовало је испред зграде Општине Цетиње у којој се одржава седница Скупштине, узвикујући пароле „убице“, „лопови“ и „издаја“, а на скупу је запаљена и застава НАТО.

Бивши председник Црне Горе Момир Булатовић рекао је окупљеним демонстрантима да као Црногорац данашњи дан доживљава као „веома тужан“.

„Осећам се пониженим јер у моје име одлуке доноси неко други“, рекао је Булатовић. „Ово што се дешава је победа силе и лажи. Таквих победа је било, али нису биле дугога даха“

Он је оптужио владајућу већину да су „нам ускратили да изразимо своју вољу“ и подсетио да је НАТО „тренирао строгоћу над Савезном Републиком Југославијом и убио хиљаде људи“.

Лидер ДФ Милан Кнежевић рекао је на скупу да је „прие два минута у овој згради почела нова НАТО агресија на Црну Гору“ и додао да ће у њој „46 непоменика потписати капитулацију“

„Позивамо оне из опозиција који су требали бити на Цетињу да нам се придруже на великим протестима у Подгорици и другим градовима“, рекао је Кнежевић.

Окупљени протестанти мирно су завршили скуп испред зграде Скупштине општине Цетиње, у којој се, после говора шефова посланичких група и шефа дипломатије, Срђана Дармановића, очекује да парламентарна већина усвоји закон о приступању Црне Горе НАТО-у.

VoA