ОТКРИВЕН ИДЕНТИТЕТ ЏЕКА ТРБОСЕКА После више од 130 година, коначно се сазнало ко је био ЗЛОГЛАСНИ СЕРИЈСКИ УБИЦА

Џек Трбосек је надимак енглеског серијског убице са краја 19. века, чији идентитет све до сада није био откривен.

џек трбосек
Фото: Wikipedia

Британска полиција је најзад, после више од стотину година нагађања и истраге, открила прави идентитет Џека Трбосека и утврдила да је реч о Арону Косминском, који је радио као берберин у Лондону.

Арон Космински је био јеврејског порекла и у време првог убиства имао је 23 године.

Захваљујући томе што је урађена анализа узорака крви који су узети са шала једне од Трбосекових жртава Катарине Едоус, утврђено је да ДНК припада Арону Косминском.

Идентитет су открили истраживачи са Универзитета „Џон Мурс“ у Ливерпулу и објавили га у тексту о форензичкој науци.

Како наводи британски Дејли мејл, предузетник Расел Едвардс, који је купио шал једне од Трбосекових жртава на аукцији 2007. године, контактирао је научнике ради провере ДНК. Шал је пронађен крај Катарининог тела, па се претпостављало да је крв на шалу њена, међутим, испоставило се да крв припада убици.

Џек Трбосек је надимак енглеског серијског убице са краја 19. века, чији идентитет све до сада није био откривен.

Надимак води порекло од писма потписаног са „Џек Трбосек“, које је у то доба стигло у редакцију лондонске Централне новинске агенције, а које је послала особа која је тврдила да је убица.

Џек Трбосек је зверски убио најмање пет проститутки у Вајтчепелу, сиромашном кварту Лондона, 1888. године, а верује се да сноси одговорност за још два окрутна убиства.

Мистерија око идентитета и мотива овог убице заинтересовала је многобројне истраживаче и инспирисала многе ауторе да напишу књиге и сниме филмове и серије о њему.

Ко је био Арон Космински

Арон Космински (енгл. Aaron Kosminski; Клодава, 11. септембар 1865 — Вотфорд, 24. март 1919) био је лондонски фризер који је у септембру 2014. године постао главни осумњичени да је био најпознатији светски убица Џек Трбосек. Космински је био пољски Јевреј који је емигрирао у Енглеску, 1888. године. Радио је у Вајтчепелу, делу Лондона у коме су се између 1888. и 1891. године десила убиства и 5 жртава је приписано Џеку Трбосеку. У септембру 2014. године се десио преокрет који је Косминског прогласио за главног осумњиченог. Наиме, митохондријска ДНК пронађена на месту убиства Кетрин Едоуз поклапа се са ДНК Косминског. Због тога је установљено како је Комински највероватаније био Џек Трбосек.

џек трбосек
Арон Космински / Фото: Public Domain / WIikipedia

Због његовог лудог понашања неколико пута је отпуштен. Његово лудило је почело да ствара и халуцинације (страх од хране и других људи). Узрок његовог лудила била је шизофренија. Због страха од хране, врло је мало јео, па је зато био ужасно мршав у својим задњим годинама живота. До фебруара 1919. године био је тежак само 44 килограма. Умро је месец дана после, са 53 године.

Сада је и дефинитивно потврђено да је  Космински био серијски убица из Вајтчепела, познатији као Џек Трбосек.

Срна / Хронограф / Wikipedia

1 коментар

  1. Nije se tu ništa „konačno saznalo“, jer takvih „saznanja“ je u poslednjih stotinak godina – samo u filmovima i TV serijama – bilo najmanje 50.

Comments are closed.