Епископ западноамерички Максим на дневном реду Сабора СПЦ- због „исповедања“ дарвинизма

Београд – Заседање Сабора СПЦ почело је нападом на епископа Максима и професоре Богословског факултета, потписнике апела против петиције за укидање Дарвинове теорије.

 Максим
Епископ Максим на Православном богословском факултету (други с десна)/Фото: Youtube printscreen

Лист подсећа да је заседање Сабора СПЦ започело у понедељак, али да се на једном заседању уместо саборности све претворило у нетрпељивост и неразумевање.

Најпре је, тврди лист, мета био владика западноамерички Максим, који је заједно с колегама са Богословког факултета упутио апел против петиције којом се тражи укидање Дарвинове теорије из школског система.

То је у неким црквеним круговима схваћено као веровање потписника из СПЦ у Дарвинову теорију постанка. Изненађење је, додаје лист, било што су судећи по дешавањима на Сабору, то схватиле и неке владике или им је тај апел био повод за напад на владику Максима.

Припрема терена за напад на владику Максима, наводи даље Блиц, почела је и пре заседања Сабора, када су професори Богословског факултета опоменути да су направили грешку када су се јавно огласили ставом који се противи укидању Дарвинове теорије. Они су због тога окарактерисани као они који не верују у Свето писмо и своју веру у Господа.

Полемика је потом настављена и на заседању Сабора, мимо дневног реда, а владика Максим је означен као дарвиниста- што практично значи да он верује да је човек настао од мајмуна, а не од Господа, чему учи Црква.

Најгласнији је био владика Амфилохије, а расправа је дошла дотле да је затражено да се анализира реч по реч из поменутог апела против укидања Дарвинове теорије, додаје Блиц.

Подсетимо да су недавно против иницијативе за ревизију изучавања теорије еволуције у школама и на факултетима јавно иступили десеторица професора, доцената и асистената. – Њихов заједнички став је да „не постоји ниједна веродостојна алтернативна научна теорија која би могла да је замени“.

Проф. др Томислав Терзин – Признати светски генетичар и молекуларни биолог против Дарвина

„Јавни апел” потписали су редовни професори епископ др Максим Васиљевић и протопрезвитер др Владан Перишић, ванредни професор др Предраг Драгутиновић, доценти ђакон др Здравко Јовановић, презвитер др Александар Ђаковац, презвитер др Зоран Деврња, др Марко Вилотић, др Андреј Јефтић и асистенти мср Вукашин Милићевић и мср Ненад Божовић.