Проф. др Томислав Терзин – Признати светски генетичар и молекуларни биолог против Дарвина

Бура око петиције за ревизију изучавања Дарвинове теорије еволуције у школама и на факултетима и даље се не стишава. После првобитног шока оног другог дела стручне јавности (која није међу потписницима) да има научника са оваким ставовима, уследио је још један – огласио се и део професора Богословског факлтета који су стали у одбрану Дарвина. С друге стране, међу 166 потписника петиције за „укидање Дарвина“ има и биолога, струке која би, чини нам се, требало прва да стане у одбрану овог учења. Зато нас је занимало како један биолог који је против Дарвина објашњава своје ставове.

Проф. др Томислав Терзин
Проф. др Томислав Терзин/Фото: Printscreen

„Шта је преостало српском народу, него да се врати истини? Ако је цео свет у тами, будимо барем у нечему први. Вратимо се Господу Исусу Христу“, овако генетичар и молекуларни биолог Томислав Терзин започиње одговор на питање зашто је потписао петицију за „укидање Дарвина“.

Да ли је Дарвин још увек јачи од истине – Нова петиција за укидање теорије еволуције у Србији

Томислав Терзин је један од двојице биолога који су потписали петицију. Он је доктор биолошких наука, ванредни је професор Универзитета Алберта у Канади. Предавач је у областима генетике, еволуције, развића и молекуларне и ћелијске биологије… Аутор је књига „Научна цензурисана открића“ и „Медоносна пчела – еванђеље природе“, а активно учествује и на трибинама о односу науке и религије, међу којима је она са темом „Научни докази Исусовог васкрсења“.

Који су ваши аргументи за укидање Дарвина?

Аргументи за укидање учења Дарвинизма у школама су научни и произилазе из неадекватности те теорије да објасни биолошке феномене који су у међувремену откривени у последњих 150 година. Дарвинизам нема одговор на питање порекла генетичког кода. Нема одговор на питање порекла огромне количине сврсисходних информација у молекулу ДНК. Нема одговор на питање порекла живота. Нема одговор на питање порекла људске врсте (поготово на нивоу генома). Нема одговор на питање порекла комплексности живе ћелије… Чињеница да атеистички научни естаблишмент широм света грчевито брани дарвинистичку догму из деветнаестог века није валидан научни аргумент да та догма треба да се и даље учи у школама. Аргумент ауторитета није научно валидан аргумент. Сви који у јавности бране дарвинистичку догму, управо се позивају на аргумент ауторитета.

Како ваша струка реагује на ваше ставове? Да ли сте усамљени у том контексту, сматрају ли да је то чудно?

>Многи биолози и код нас и у свету увиђају неадекватност атеистичко-дарвинистичке догме у објашњавању порекла живих бића. Међутим, атеистичко-дарвинистички лоби је тако моћан и у финансијском и у смислу контроле научних и јавних медија, да нова сазнања не могу да буду објављена услед бескрупулозне цензуре. У таквој тоталитарној клими се многи моји колеге плаше да јавно изнесу своје мишљење против дарвинизма у страху да ће изгубити посао и бити извргнути руглу.

Шта би по вашем мишљењу донело укидање учења о Дарвиновој теорији? Шта би у том случају било понуђено као научни одговор на то како је текао развој живота на Земљи?

Укидање учења о Дарвиновој теорији би дало шансу нашој деци и грађанима да критички размишљају о пореклу живота и дубљем смислу нашег властитог постојања. Дарвинизам не пружа никакав значај нити смисао људској индивидуи нити људском друштву. Дарвинизам своди човека на животињу и имплементација дарвинизма у друштву је довела до појаве нацизма, империјализма, расизма… Многи људи изгубљени у бесмислу егзистенције посежу за дрогама, алкохолизму, криминалу, самоубиствима и слично. Атеизам је неприродно стање човека које доводи до многих патолошких манифестација како индивидуално, тако и на нивоу целог друштва. Са друге стране, дарвинизам и теорија еволуције не доприноси нашем разумевању биолошких система. Биологија без икаквих проблема може да функционише без дарвинистичке догме.

Уместо дарвинизма требало би да се учи концепт интелигентног дизајна који је алтернативна научна теорија о пореклу. Сви они који говоре да не постоји адекватна замена или алтернатива дарвинизму, или немају знање или свесно игноришу алтернативну теорију у прилог очувања дарвинистичке догме. Најтужније у целој причи је што многе хришћанске институције, укључујући православну богословију бране атеистички дарвинизам уместо да уче народ оно што им је Христос поверио као својим ученицима, а то су две радосне вести јеванђеља: 1. Постоји Бог који нас је створио 2. Богочовек Исус Христос нас је својом жртвом на крсту откупио и спасао вечне смрти.

Када би вас неко дете од рецимо седам година питало „како смо сви ми настали“, шта бисте му ви одговорили?

Одговорио бих му да нас не доносе роде, нити нас родитељи пронађу у купусу, него нас Бог Створитељ саздаје у утроби наше мајке и даје нам дар живота и достојанство човека створеног по Божјем обличју.

Шта бисте поручили теолозима који стају у „одбрану Дарвина“?

Ја увек кажем, никада није касно. Христос куца на затворена врата срца сваког човека. Покајмо се браћо и сестре, вратимо се Христу, не стидимо се Христа, не одричимо се Христа и Христос ће се вратити нашој напаћеној нацији.

Епископ западноамерички Максим на дневном реду Сабора СПЦ- због „исповедања“ дарвинизма

Зашто сте имали потребу да реагујете петицијом?

>Шта је преостало српском народу, него да се врати истини? Ако је цео свет у тами, будимо барем у нечему први. Вратимо се Господу Исусу Христу. Постоји права наука која није у сукобу са Светим писмом, и постоје научне теорије које не држе воду и које атеисти очајнички одржавају да би заварали властиту савест. Дарвинизам је управо промовисан у 19. веку са циљем да буде идеолошка платформа потрошачког друштва и да одевен у привид научности одведе ум човека далеко од његовог Створитеља и Спаситеља.

Напомена: У склопу овог текста намеравали само да објавимо и ставове професора Богословског факултета, који су потписали јавни апел надлежним институцијама да се не баве овом петицијим, али су они после првобитних обећања да ће нам послати одговоре, одустали од сарадње.

Блиц

3 Коментари

  1. Дарвин је идиот и злочинац. Теорија еволуције нема везе с мозгом. Еугеника је геноцидна творевина тог идиота.

Comments are closed.