Становништву на северу и западу планете ПРЕТИ ИЗУМИРАЊЕ, а ево и зашто

Медицински журнал „Human Reproduction Update“ у издању Оксфордског универзитета објавио је резултате истраживања, који показују да се код становника северних и западних држава драстично смањила количина сперматозоида.

становништву прети изумирање
Фото: Disclose.tv

За последњих 38 година, спроведено је 185 истраживања у којима су укупно учествовале 43 хиљаде мушкараца из Северне Америке, Европе и Океаније.

Мушкарци нису бирани на основу могућих проблема са плодношћу или забринутости око броја сперматозоида, већ по методу случајног узорка. Научници су анализирали хиљаде резултата тестова плодности мушкараца и закључили да је забележен пад од 52.4 одсто у концентрацији сперматозоида у последњих 38 година и 59.3 одсто мање укупног броја сперматозоида.

Антонио Брага, професор на катедри за репродукцију и акушерство Федералног универзитета града Рио де Жанеиро, за Спутњик објашњава да се ипак ови резултати дугогодишњег истраживања не сматрају некаквом нарочитом новошћу у медицинским круговима, али да би свакако требало обратити пажњу на ову тему, јер од плодности становништва зависи и опстанак људи на планети.

Међутим, код мушкараца из Јужне Америке, Азије и Африке није забележен овакав пад. У овим деловима планете је плодност, додуше, мање проучавана. Научнике највише забрињава да се тенденција пада броја сперматозоида код мушкараца наставља. Иако је у периоду између 1996. и 2011. године анализа података била донекле ограничена, оно што су научници ипак утврдили јесте да су број и концентрација сперматозоида наставили да падају стопом од 1,4 одсто годишње.

Професор Брага истиче да је зато неопходно спровести двострану анализу:

„У овом научном чланку се говори о смањењу количине сперматозоида, али студија није навела разлоге који доводе до овог феномена који је важан за репродуктивну биологију човечанства“.

Мора се истаћи, наводи бразилски професор, да је истраживање највећим делом спроведено на северној полулопти, где су загађеност и употреба разних хемикалија попут пестицида значајно присутнији него што је то случај у земљама Африке, Јужне Америке и Океаније.

„Узгред, желим да упозорим све мушкарце, али посебно младе који се тек спремају да стварају потомство да је неопходно редовно контролисати своје здравље. Мушкарци су у том смислу често заборавни и недовољно одговорни. Са друге стране, иако су запослене и још обављају све кућне послове, жене су значајно одговорније према свом здрављу“, закључује Брага.

Извор: sputniknews.com