У Саборној цркви први пут служена литургија на јапанском

Са благословом Патријарха српског г. Иринеја и Митрополита Токија и свег Јапана Данила, у недељу, 6. августа 2017. године, на празник Светих мученика пребиловачких и доњохерцеговачких, у Саборној цркви у Београду свету архијерејску Литургију служио је Епископ моравички г. Антоније, викар Патријарха српског, уз саслужење госта из Јапанске Православне Цркве свештеника Григорија Мизуна из Јокохаме.

saborna crkva ikonostas
Фото: Ђорђе Стакић

Отац Григорије је узноси молитве на јапанском језику, што је, уједно, било први пут у историји да је у београдској Саборној цркви света Литургија служена на овом језику.

Саслуживали су чланови братства Саборног храма: јереј Славиша Поповић и протођакони Радомир Перчевић и др Дамјан Божић.

Свештенику Григорију је то била трећа посета Србији, дошао је са супругом Јелисаветом, желећи да овога пута саслужује, први пут, управо у Саборном храму.

Владика Антоније је одржао проповед пред многобројним верницима, а певало је Прво београдско певачко друштво.

После Литургије, приређен је свечани ручак за епископа Антонија, оца Григорија и служашче свештенослужитеље. Свештеник Григорије Мизуно је боравио у Србији од 4. до 7. августа 2017. године и том приликом посетио је Тополу и Опленац.

апанска Православна Црква је аутономна од 1970. године, а потпада под јурисдикцију Московске Патријаршије. У Јапану има 40 хиљада православних верника, преко 30 свештеника и 150 парохија, а отац Григорије служи у храму Покрова Пресвете Богородице у Јокохами.

ва Црква је настала као плод руске мисије на далеком Истоку у другој половини XIX века. Просветитељ и равноапостолни мисионар Јапанаца је отац Николај Касаткин (1836-1912). За светитеља је проглашен 1970. године, празнује се 19. децембра. Њему је посвећен православни храм у јапанском граду Нагасаки.

Свети Николај Касаткин се сматра за највећег хришћанског мисионара свих времена. Рођен је у губернији Смоленск, отац му је био ђакон. Завршио је Богословију у Смоленску, а Духовну академију у Петрограду. Као јеромонах обрео се у руском посланству 1861. године у Јапану, у Хаконтатеу. Убрзо је потпуно напустио дипломатску службу и посветио се проповедању хришћанске вере међу Јапанцима. Најпре се потрудио да на јапански језик преведе Свето Писмо и неопходне богослужбене књиге. Од његових писаних дела најпознатија су: Писма из Јапана, Јапан са тачке гледишта хришћанске мисије (1869), Јапан и Русија (1879), Извештај Савету православног мисионарског друштва (1879). Његов мисионарски труд је убрзо уродио плодом. Прво је крстио лекара Сакаја и свештеника Саваба 1865. године. Од 1873. средиште мисије премештено је у Токио, главни град. Први православни свештеник Јапанац био је Павле Сабас (1875), а први епископ Јапанске Цркве постао је сам Николај 1885. године. Године 1890. у Токију је подигнут Саборни храм посвећен Христовом Васкрсењу, познат под именом „Николај-до“ – Николајева кућа, и убраја се у најлепше православне храмове у свету.

Јапанска православна Црква

Јапанска Православна Црква стекла је аутономију 1970. године. Први поглавар аутономне Цркве био је Владимир Нагоски, а од 1972. поглавар је Јапанац, Теодосије Нагашима. Његова је титула: Архиепископ Токија и Митрополит свег Јапана. Седиште Цркве је у Токију. Данас има три епископије, Токијо, Сендаи и Нагашима. Јапанска Црква није тако бројна. Православних Јапанаца има око 40.000 верника, преко 30 свештеника, око 150 парохија. У Токију је отворена Богословија, где студирају будући јапански свештеници, мада многи млади своје студије богословља завршавају у Европи и Америци.

У целини посматрано, хришћанство релативно тешко и споро продире у ову земљу далеког Истока. Јапанце највише из хришћанског православног наслећа одушевљава православна икона за коју имају велики интерес.

СПЦ