Чувени британски магазин: Дођите у Србију и ОБАВЕЗНО пробајте ОВИХ 11 СПЕЦИЈАЛИТЕТА

– Србија вам можда неће бити први избор у потрази за европском гурманском дестинацијом, али ако је посетите брзо ћете схватити колико бисте пропустили да то нисте учинили. Срби воле да једу и храна им је врло важна. Нудиће вам посластицу за посластицом, а било где да седнете можете очекивати велике порције.

српска кухиња

Док путујете по овој земљи обавезно пробајте локална јела у традиционалним кафанама у којима ћете бити послужени одличном кафом, пићем и укусном храном, али не пропустите ни модерне ресторане у којима ћете добити чашицу воћне ракије или домаћег вина, савет је најпознатијег британског магазина за путовања Вондерласт (Wanderlust).

Међу дестинацијама које препоручује својим читаоцима, овај угледни магазин уврстио је и Србију наводећи прецизно једанаест јела које нико не би требало да пропусти да проба у нашој земљи. На првом месту је сарма за коју објашњавају да се једе на целом Блиском истоку, у средњој Азији и на Балкану, али српска верзија овог јела, наводи магазин, укључује пуњење купуса млевеном свињетином и пиринчем. Они напомињу да је могуће наручити и вегетаријанску верзију сарме.

српска кухиња
Српска сарма / Фото: Shutterstock

-То је популарно јело које се традиционално једе током зимских месеци и углавном се служи на слављима, док летњу верзију можете припремити с лишћем винове лозе уместо киселог купуса. Изворно се верује да је јело потекло још од Османлија, а назив сарма долази од турске речи умотати, наводи Вондерласт. На другом месту су ћевапи, за које кажу да се једу у свим балканским земљама, али да се у Србији могу пробати различите врсте, а то зависи од меса од кога се припремају као и прилога уз које се служе. А где су ћевапи ту је и кајмак који је за њих „необичан млечни производ”. Гибаница је оставила посебан утисак на Британце. Тешко је, кажу сажети у неколико речи, али је суштина да је реч о хрскавој пити од јаја и сира која се сервира хладна уз јогурт.

српска кухиња
Шљивовица / Фото: Shutterstock

Ајвар је, сматрају, српски одговор на хумус и налази се на већини јеловника, а Срби овај специјалитет обавезно сервирају уз свако јело. Урнебес је, објашњавају сличан енглеској речи „неред” што ближе описује такозвану ватрену салату или прилог. Урнебес је за Британце јединствен, а највише се у њему, кажу, ужива у Нишу, мада га сервирају у свим крајевима Србије.

српска кухиња
Ћевапи / Фото: Shutterstock

– Нико не путује само да би пробао џем, али када сте у Србији, требало би да пронађете и пробате што више слатких доручака и посластица. Србија је један од најважнијих светских произвођача воћа и тренутно производи осам одсто малине на свету. Посебно су укусни џемови од бобичастог воћа и шљива, наводи се у тексту објављеном у овом магазину.

Од посластица још предлажу уштипке са шећером и џемом и ванилице које називају залогајчићима од ораха и ваниле који се припремају углавном око Божића. И шта би све то било без ракије, кажу Британци. Будућим туристима саветују да попију само две чаше домаће ракије, наглашавајући да су чаше прилично велике и да то зна да завара. Српска вина британски магазин назива специјалитетом и сугерише да се проба свако од произведених у Србији, јер су одлична

Јелица Антељ, Политика