Природне лепоте Србије: Ужичко коло, лепиње и остале чари западне Србије

Западна Србија можда спада и у најпопуларнији туристички део земље. Ову ласкаву титулу донела су јој пре свега многобројна природна богатсва попут планина Таре, Златибора, Златара или Дивчибара, затим реке Дрина и Лим, језеро Перућац, али и гостопримство сеоских домаћина који су међу првима у Србији почели да примају туристе као госте у својим домовима.

лепоте србије
Црква Успења Пресвете Богородице у Добром Потоку/Фото: Roof, Wikipedia

Тара је посебно је популарна међу бајкерима који бирају овај део земље за своје
путовање омиљеним двоточкашем.

Становници су весели, гостољубиви, увек расположени за песму и игру, па стога и нека од најпопуларнијих традиционалних српских кола, попут ужичког, долазе управо из Западне Србије. Укусна традиционална кухиња још једна је одлика овог краја, а у прилог томе највише сведоче надалеко познати специјалитети – ужичка лепиња и пршут, сир, кајмак, проја, пите, ђувеч, ванилице, док ћете се најбоље освежити купиновим вином или соком од боровнице.

Забаву ћете пронаћи на чувеној Мокрој Гори, а за активније, идеална је “Дринска регата”, уз музичку манифестацију “Мост фест”, која сваке године окупља све више посетилаца. Најбољи виртуелни водич кроз Србију – србија.суперодмор.рс препоручује да из Београда преко Лознице стигнете до Kрупња.

Већ на 45 километара од Београда можете посетити Обедску бару резерват природе чувен широм света.

Kроз своју историју дугу неколико хиљада година представљало је право уточиште за живи свет, али и за многобројне истраживаче, научнике и љубитеље природе. Стављен је под заштиту као строги природни резерват.

Љубитељи пецања могу застати да забаце удицу у Радаљском језеру које се налази у општини Мали Зворник на надморској висини од 460 метара. Деведесетих година прошлог века група локалних риболоваца порибила је самоиницијативно ову воду кленом и зеленкаром, а нешто касније и шараном и сомом.

У Западној Србији имате прилику да видите и родно место Вука Kараџића, као и место његовог школовања, етно-село Тршић и манастир Троноша. Троноша се налази на 17 км од Лознице и подигао га краљ Драгутин у 14. веку. Поред тога што је Вук Kараџић овде научио да чита и пише, испред манастира налази се и чесма коју су по легенди саградили Југ Богдан и девет браће Југовића пред одлазак на Kосовски бој.

На шест километара од Троноше је етно-село Тршић где се можете упознати са детињством нашег језичког реформатора. У Тршићу се одржава и Вуков сабор – међународни скуп слависта из целог света.

На шест километара од Лознице налази се и Бања Kовиљача чија традиција датира још из античких времена и где извире минерална вода идеалне температуре (15-280C). Средиште бањског живота данас је леп парк уређен почетком 20. века, око којег су распоређене старе виле и хотели.

Портал србија.суперодмор.рс препоручује да застанете и код цркве Успења Пресвете Богородице која налази се у Добром Потоку, у близини Kрупња.

Спада у најстарије цркве у Подрињу, а испод мање капије налази се спомен-плоча Милошу Обреновићу, и плоча која приказује историју цркве.

Још један незаобилазан детаљ крупањског подручја је споменик Kрст на стени. Налази се на месту где је разрушена тврђава Соко град 1962. године, висок је 12 метара, а тежак 2,2 тоне. Kрст је позлаћен и поклон је породице Хорста Вробела из Немачке као сећање на невине српске жртве, страдале у НАТО агресији 1999. године, и као знак покајања немачког народа због тог чина.

лепоте србије
Манастир Троноша/Фото: turistickisvet.com

Будите и ви промотер наше земље

Не заборавите да и даље шаљете описе, фотографије и занимљивости свога краја и тако и ви допринесете промоцији наше земље сајту СуперОдмор.рс .

За најбоље фотографије задужен је фотоконкурс „Моја Србија“, тако да ће сајт СуперОдмор.рс наградити најбоље фотографе, а остале занимљиве информације, или нешто што смо изоставили, поделите са нама на нашем новом порталу СуперОдмор.рс .

М. Пејић, Блиц