Не иде по плану – Селидба Вучића председника

Сеоба председничке резиденције с Андрићевог венца у Палату „Србија“, коју је Александар Вучић најавио, мораће да сачека.

селидба вучића

Кад вам пријатељ каже да ће се у наредном периоду свечано обавезати на верност, да ће имати много званица, послужење и да ће се одмах потом преселити, вероватно помислите да се жени. Али исто то се дешава и ако случајно постајете председник.

Титов кабинет без интернета, грејања и климе

Нови изабрани шеф државе Александар Вучић најавио је још пре априлских избора да ће, после инаугурације и полагања заклетве, канцеларију преселити са Андрићевог венца највероватније у Палату „Србија”, познату и као „СИВ” (Савезно извршно веће). Он је то и касније поновио, додајући да ће функцију обављати на неком „више бирократском месту”.

„Није тајна да желим да канцеларија председника буде измештена, али не знам хоће ли то бити одмах по ступању на дужност или за шест месеци. Размишљао сам да то буде у Палати „Србија”, али је питање да ли ће за то постојати могућности. Мени не треба ни свила ни кадифа. Потребна ми је канцеларија и неколико канцеларија за тим са којим радим“, рекао је Вучић новинарима у Смедереву, уз опаску да му је намера да зграда на Андрићевом венцу буде поново музејски простор.

„Постоји више идеја које иду у том правцу, али мислим да је то толико лепа и важна зграда за нашу земљу, да је добро да буде доступна свим људима“.

„Тамо нема ни компјутера, а камоли интернета. Што је још горе, тамо не ради ни грејање, ни клима, а иде лето. Зато председник неће моћи одмах да се пресели у Палату Србија”, каже један од Вучићевих сарадника.

Медији су пренели да је Вучић у Палати „Србија” пикирао Титов кабинет, који иначе припада председнику, али су га његови претходници слабо користили. Чак ни сам Јосип Броз није често долазио у свој радни кабинет. Занимљиво је да је тамо остало све исто баш као да је маршал још жив. Кафа се пије из његових шољица, на масивном дрвеном столу је и даље Брозова мастионица. Кажу да на терасу, са које је „највећи син наших народа и народности” гледао Дунав, више нико не излази. Та рустичност и јесте највећи недостатак овог простора, тврде Вучићеви сарадници.

палата србија титов кабинет
„Тамо нема ни компјутера, а камоли интернета. Што је још горе, тамо не ради ни грејање, ни клима, а иде лето. Зато председник неће моћи одмах да се пресели у Палату „Србија”, јер тај простор није функционалан. Мора много да се сређује. Доста је компликовано све то, морало би пола палате да се исели“, напомиње наш саговорник.

Селидбу и преуређење новог простора извешће Управа за заједничке послове републичких органа, али, како су нам у допису званично саопштили, њима „још није стигао захтев у вези с преселењем”. Локација на Новом Београду неупоредиво је доступнија, јер се не стварају гужве у центру града, али најважнија предност је што је лакша за обезбеђење председника и званичника који му долазе у госте.

Бивши директор Војнобезбедносне агенције Светко Ковач каже кроз смех да би Вучић, ако хоће у Титов кабинет, прво морао да уклони апарате које је Александар Ранковић поставио да би прислушкивао Броза.

„Кад склони Лекине уређаје, све ће бити лакше… Шалим се, наравно. Зграда СИВ-а практичнија је и вероватно ће бити лакше да буде безбедносно боље покривена. Објекат ће, свакако, чувати припадници МУП-а, док су први прстен обезбеђења око председника јединица „Кобре” Војске Србије“, објашњава Ковач. Он у разговору за „Експрес” поздравља иницијативу да се досадашња зграда Председништва претвори у музеј.

Нови двор опет музеј

Иначе, идеја да монументално здање Новог двора са Андрићевог венца претвори у музеј није Вучићева, ту је у периоду од 1936. до 1944. био смештен Музеј кнеза Павла. Тада је Музеј имао Археолошко (које су чиниле Преисторијска и Античка колекција) и Средњовековно одељење, као и нумизматичку збирку, лапидаријум и Галерију са 60 дворана за сталну поставку и повремене изложбе. Чак је и за време Другог светског рата био отворен за публику, а директор Милан Кашанин је уз велике напоре успео да сачува уметничке колекције. Ова грађевина је споменик културе под заштитом државе. Од 1953. Нови двор користили су Извршно веће Србије, Скупштина Србије, Председништво и председник Републике Србије са пратећим службама.

Експрес