Требиње: Израњају КОСТИ комунистичког терора

Историјски подаци о злочинима комуниста су изузетно оскудни, не због немара локалних стручњака из ове значајне области науке, но због вишедецинијског сатирања тзв. „противника револуције“, али се претпоставља да су Требиње и околина посути необележеним гробницама, пуних костију невиних жртава комунистичког терора с краја Другог светског рата.

требиње
Градски парк, Требиње/Фото: jadovno.com

Недавни радови у требињском парку, где је откривено неколико гробница, вероватно „домаћих издајника“, само потврђују ову чињеницу. Овде су, у ствари, откривени  управо гробови невиних жртава комуниста.

Реч је масовном убиству, без суђења, претпоставља се више стотина људи крајем Другог светског рата, махом имућнијих Требињаца, домаћина из Требињске шуме, околине, али и припадника ЈВуО из суседних црногорских општина, које је починила нова комунистичка власт, махом предвођена комунистима из дела требињске општине према граници са Црном Гором, од октобра 1944. године до половине фебруара 1945. године, у периоду познатом као „црвени терор“.

СТРАВИЧНИ ЗЛОЧИНИ КОМУНИСТА – Учествовао у суђењу и убиству РОЂЕНОГ ОЦА

Комунисти су, по неком перверзном обрасцу, на местима масовних гробница градили паркове, што је случај и у Требињу, а такође и спортска игралишта, док су зграде затвора претварали у школе и музеје (такође пример требињски).

Често се може чути да би то „требало оставити историји“. У Требињу, на жалост, адекватног историчара за ову тему нема, превасходно зато што су комунисти крајем четрдесетих година уништили целокупну архиву. Међутим, много сведочанстава је сачувано по архивима и музејима у Београду, па се можемо надати да ћемо некада сазнати свеобухватну истину о том мрачном периоду наше историје.

Аутор: М.И.
Извор: Радио Требиње