НАЦИСТИЧКА РЕВИЗИЈА ИСТОРИЈЕ: Немачка систематски рехабилитује своје злочинце у источној Европи

У Црној Гори сахрањени су посмртни остаци 2.500 немачких војника погинулих у Другом светском рату на њеној територији. Од Србије се тражи да поступи исто, под изговором да војници Вермахта нису чинили злочине.

рехабилитација нацизма
Црногорски војник чува нацистичко гробље војника Вермахта у Подгорици/Фото: Vesti-online.com

Србији оправдано смета усташка табла у Јасеновцу. Међутим, већина Срба не зна да преко 100 улица у Србији носи називе усташких кољача, Хитлерових нациста и мађарских фашиста. Не зна ни да укупно 10 домова култура носи назив озлоглашених србомрзаца из НДХ-е, нити да три трга носе име мађарских фашиста који су извршили покољ у Војводини! Зато нико не би требало да буде изненађен, још мање шокиран, ако би, рецимо, потомак жртве усташког терора открио да му у личној карти, на месту предвиђеном за адресу становања, пише име онога ко му је убио деду или читаву породицу!

Немачка врши притиске на владе земаља источне Европе, укључујући и Балкан, да гради гробља за нацистичке војнике који су на територији тих земаља за време Другог светског рата починили масовне злочине. Ово, као и инсистирање на враћању имовине фолксдојчерима, тзв. Подунавским Немцима и њиховим наследницима у Војводини, без обзира на њихову улогу у Другом светском рату, указује на то да је у току жестока и свеобухватна кампања ревизије историје и рехабилитације саме нацистичке Немачке, као такве.

„Процена је да су Подунавски Немци располагали с више од четрдесет посто обрадивог земљишта у Војводини, готово педесет посто индустријских предузећа, а о осталој имовини да не причам. То су читави градови и села“, прича за Дојче Веле Борис Машић, преседник апатинског удружења „Адам Беренц“. „Данас их у поступку реституције свега три посто потражује своју дедовину, што је, према евиденцији Агенције за реституцију, укупно 1.112 поднесених захтева. Највише се потражује земља, зато што су Немци традиционално били везани за земљу. Али има и индустријских предузећа као што су Апатинска пивара, циглане, бродоградилишта, кудељаре, али и стамбене зграде и куће у којима су живели“, рекао је Машић.

Сви притисци које немачка држава врши на Србију у циљу рехабилитовања свих „Подунавских Немаца“, без разлике, као и реституције њихове имовине, објашњавају се као сјајна економска шанса! „Међу потомцима Подунавских Немаца има правих инвеститора с капиталом који се не баве манипулативним радњама, а који су заинтересовани да улажу у ову земљу, имамо људе који су економски врло јаки који могу да инвестирају у пољопривреду и мислим да би сваком селу један такав инвеститор добро дошао у ово време.“ Звучи познато, зар не?

нацистичка ревизија историје
Стрељање цивила у Панчеву под командом генерала Вермахта/Фото: Wikipedia

По свему судећи, изгледа да се ревидирање историје приводи крају и лако је могуће да Вермахт на крају буде приказан као спасилац од баука комунизма и злочиначког СССР-а!

Гробље нацистичких немачких војника у Подгорици свечано је отворено 19. новембра прошле године, уз присуство представника црногорске владе и амбасада неких држава које су се бориле против нацизма. Подсетимо се како су медији извештавали о том догађају.

***

У оквиру војног аеродрома код Подгорице данас је отворено гробље немачких војника страдалих током Другог светског рата на територији Црне Горе.

На гробљу чију је изградњу финансирала Немачка, сахрањени су посмртни остаци 64 од 2.500 немачких војника погинулих у Другом светском рату у Црној Гори.

Комеморацију су пратили миран протест малобројних чланова Савеза комуниста Црне Горе, и перформанс уметнице која је под спомен-таблу положила венац у облику петокраке.

Комеморација уз звуке класичне музике, пригодне говоре и молитву за погинуле, одржана је у присуству потомака војника Вермахта, дела дипломатског кора, представника државних органа Црне Горе, немачког Народног савеза за бригу и старање о ратним гробовима.

Две државе су још 2011. године потписале споразум о изградњи тог гробља, који је у јавности наишао на отпор, до коначног решења да то буде војни аеродром на којем има простора за 400-600 гробних места.

На простору гробља је неколико хумки са именима, а у централном делу гробља је спомен-табла са именима бораца Вермахта погинулих и несталих у Црној Гори, а у чијем је средишту крст.

Генерални секретар немачког Народног савеза за бригу о ратним гробовима, Даниела Шили је на комеморацији казала да то удружење сваке године у Источној Европи сахрани око 30.000 војника погинулих у Другом светском рату.

нацистичка ревизија историје
Нацистичко гробље у Подгорици/Фото: Политика.рс

– Знамо да су они коју су сахрањени на овом гробљу, скоро искључиво погинули у борби против партизана. У овом намерно варварски вођеном рату знамо да су битке против партизана означене као посебно окрутне, немилосрдне и пуне људске злобе. Знамо да су у одмаздама против партизана почињени гнусни злочини над цивилним становништвом. Национални савез (Немачке) је свестан ове кривице – казала је она.

Шили је поручила да немачко ратно гробље треба да буде место жалости, али и позив на разумевање.

– Притом се не ослобађамо одговорности која је настала из ратне кривице Немачке. Желим да људи који посећују ово место пронађу уверљиву поруку: „Никада више рат, никада више етничка мржња“ – истакла је она.

Нови амбасадор Немачке у Црној Гори, Ханс Гинтер Матерн је рекао да му је стриц ратовао на страни Вермахта и погинуо у Белорусији, где је и сахрањен на једном од ратних гробаља које је он први пут посетио пре неколико година.

Упркос сећањима, морамо стално радити на помирењу – порука је амбасадора.

Представница црногорског Министарства иностраних послова Снежана Радовић је на церемонији рекла да Црна Гора овај чин „сматра испуњавањем цивилизацијске дужности“ и подсетила да је 45 држава то већ урадило, са 832 немачка ратна гробља широм света.

За десетак чланова Савеза комуниста Црне Горе, који су мирно протествовали испред капије војног аеродроме, отварање гробља је чин издаје.

Они траже од Владе Немачке да измести посмртне остатке, јер „фашистима није место у антифашистичкој земљи“.

Полагањем венца у облику петокраке, став о гробљу у оквиру касарне изразила је уметница Тања Маркуш.

Венце су положили и представници амбасада Велике Британије и Грчке, које су се у Другом светском рату бориле против Немачке.

Бета/Хронограф