ТУЖНА СУДБИНА ЏИНОВА СА ТИБЕТА: До јуче су ови пси плаћани МИЛИОНИМА ДОЛАРА, а данас их убијају лопатама

Улице тибетанских градова и села последње три године преплављене су огромним псима који сеју страх и панику међу локалним становништвом. Да ствар буде бизарнија, ради се о тибетанским мастифима, до пре неколико година једном од најцењенијих и најскупљих пасмина на свету.

тибетански мастиф
Фото: Профимедиа

Пре три године један тибетански мастиф продан је за чак 2,7 милиона долара и у то време то је био најскупљи пас на свету, пише Quartz.

Сада се поставља питање – како је могуће да су некад најскупљи пси на свету данас непожељни гости у једном од најзабаченијих делова света. Разлог је – људска похлепа. На врхунцу еуфорије око мастифа Кинези су их масовно узгајали како би се обогатили преко ноћи. Међутим, тржиште је 2015. године нагло пукло, више се нико није занимао за псе и одједном је хиљаде мастифа остало заглављено међу оградама богатих Кинеза. Наравно, људима је постало прескупо да се брину за њих те су их на крају – пустили.

Нажалост, прелепи, али поприлично дивљи пси, данас су постали непожељни у целом Тибету. Готово свакодневно локално становништво излази на крај с тим проблемом на најбруталније могуће начине. Млате их, убијају и остављају на улици… Једини који колико-толико покушавају да се брину за псе су будистички свештеници који су широм Тибета отворили бројна прихватилишта. Примера ради, у шинтерају у Ласи налази се око 7.000 паса.

Пре десетак година кинеска економија је експлодирала, а поседовање тибетанског мастифа био је симбол успеха. Нпр, један кинески тајкун је 2014. године купио мастифа за 2,7 милиона долара, а једна екстравагантна богаташица је пет година раније платила пса 600.000 долара, али начин на који јој је пас дошао у вилу остаје записан као један од најбизарнијих у историји Кине. Наиме, на аеродрому је штене дочекала цела свита, а од аеродрома до новог дома пас је пребачен у колони од 30 возила.

Наравно, такве будалаштине подстакле су бројне Тибетанце да почну да се баве узгајањем вредне пасмине, али на концу су само ретки успели.

– Моја је процена да је тек четворо, петоро људи успело да зарадити више од милион долара на тим псима – рекао је Жоу Ји, иначе секретар асоцијације за узгајање мастифа.

– Већ 2015. две трећине узгајалишта је пропало. У време највеће помаме просечна цена једног мастифа је била око 300.000 долара. Данас их можете купити за 1.500 долара. Ето, сада видите зашто су људи дигли руке од њих…

Професор Ли Кун покушао да објасни зашто је тржиште мастифа тако нагло пропало. Први разлог је, наравно, папрена цена, али има тога још…

– Многи који су купили дивовске псе утврдили су да су пси потпуно неприкладни за живот у урбаним подручјима и посебно малим становима. Такође, било је пуно Кинеза који су за ситне новце покуповали мастифе од тибетанских номада, па их после препродавали у градовима…

О проблемима тибетанских мастифа снимљен је чак и један документарни филм у којем је главна звезда био човек под именом Самдруп. Он је био номад који се пре десет година убацио у бизнис са псима, али врло брзо је открио бруталну страну целог посла.

– Упознао сам тада кинеског бизнисмена из града Ланжуа. Купио је од мене једно пет-шест мастифа. Једног дана сам отишао у посету како бих обишао псе, а кад сам дошао на његово имање, имао сам шта и да видим. Већина паса, њих 60-ак заклано је и поједено. Видео сам како их вешају на куке и деру им кожу – рекао је Самдруп у документарцу признавши да је данима због тога плакао.

Човек по имену Самдруп

Данас је Самдруп борац за заштиту животиња. Брине се за 40-ак мастифа, а све их је стерилизовао.

Нажалост, он је један од ретких који се брине за непожељне псе. Локално становништво према њима нема милости.

– Овај проблем су изазвали људи. На крају невини пси плаћају цену – написао је један коментатор на друштвеној мрежи Веибо.

Блиц

1 коментар

  1. Zasto bi jedan pas bio , ako se govori o vernosti , skuplji ili vredniji od svinje ? Ako se govri o umiljatosti ? Zasto bi bio skuplji od ovce ? Da ne nabrajam ! Covek uzgaja zivotinje zarad svojih potreba ! Kako ih ko koristi ? T nije nase da odlucujemo o tome ! Ima jos mnogo toga , samo nemam vise volje da pisem o ugrozenosti koja je svuda oko nas !!!

Comments are closed.