МЕДИЈСКИ РАТ се наставља! Твитер ЗАБРАНИО рекламе са РУСКИХ НАЛОГА

Твитер је донео одлуку о забрани реклама са налога руских медија РТ и Спутњик као одговор на налазе обавештајних служби да су покушали да шире лажне информације током председничких избора у САД, јавља АФП, а преноси Танјуг.

твитер

Друштвена мрежа Твитер донела је одлуку о забрани реклама са налога руских медија РТ и Спутњик као одговор на, како се наводи, налазе америчких обавештајних служби да су ти медији покушали да шире лажне информације током председничких избора у САД 2016. године.

Твитер је саопштио да је одлука донета у оквиру „наше сталне посвећености да помогнемо у заштити интегритета искуства корисника на Твитеру“.

Из компаније, чије је седиште у Сан Франциску, поручују да ће одлука ступити на снагу одмах, пренео је АФП.

Твитер је поручио да ће донирати, како се процењује, 1,9 милиона долара које је добио од наведених руских медија од 2011. године како би „подржао истраживања споља о употреби Твитера у грађанском ангажовању и изборима“.

С друге стране, из Русије најављују одговор на одлуку Твитера уз оцену да се тим потезом крше међународни и национални закони о слободи говора, јавила је новинска агенција РИА, а преноси Ројтерс.

Из руског Министарства спољних послова тврде да је та одлука још један агресиван корак у циљу ометања рада руских медија у САД и резултат притиска америчких обавештајних агенција.

Подсећамо да је амерички амбасадор у УН Ники Хејли оптужила пре недељу дана Русију да се меша у изборе других земаља како би „подрила њихову демократију“ и оценила да Русија на тај начин води рат.

АФП је пренео изјаву Хејлијеве да Русија због тога мора да одговара.

„Када земља може да дође и меша се у изборе друге земље, то је рат, заиста јесте. Нисмо то само овде видели, погледајте Француску, погледајте друге земље. Они то раде свуда. То је оружје које су изабрали“, рекла је Хејли на панелу у Њујорку који је организовао Институт Џорџ В. Буш.

Хејли је позвала приватни сектор да помогне америчким званичницима да се супротставе Русији, пренео је АФП.

„Руси се, Бог их благословио, питају “зашто су Американци антируски настројени? И зашто смо им увели санкције?“ Па, не мешајте нам се у изборе и нећемо бити антируски настројени“, поручила је Хејли, наводи АФП.