Бизнис, али фер: СПЦ и Војска Србије склопиле „уговор о богослужењу“ вредан ПОЛА МИЛИОНА НА РАЧУН ГРАЂАНА

Сва испитивања јавног мнења у Србији последњих двадесет година указују на то да су војска и црква институције у које грађани имају највише поверења. Врло је могуће да је управо то разлог што је између ове две „институције од поверења“ дошло до успешне пословне сарадње на рачун пореских обвезника, и то без њихове сагласности. Уговорне стране су вероватно сматрале да се сагласност грађана подразумева, будући да су се они у анкетама тако позитивно изјаснили о овим стубовима српства.

војска и црква
Патријарх Иринеј и министар Вулин -Успешна сарадња/Фото: spc.rs

Вино одређених карактеристика, прецизне димензије свећа, килограми мирисног тамјана, жишци за кандила, чак и шибице… део су литургијског материјала који ће грађани платити Епархији жичкој за богослужења у касарнама.

Према писању Блица, Министарство одбране расписало је тендер на основу кога је закључило уговор са Епархијом жичком вредан 475.000 динара за вршење богослужења у касарнама Војске Србије. Уговор је склопљен крајем августа ове године са касарном „Рибница“ у Краљеву, а занимљиво je да је у конкурсној документацији стајало да је потребно обезбедити 210 литара литургијског вина, 30 килограма мирисног тамјана, 72 килограма воштаних свећа, као и 300 паковања жишка за кандила!

Епархија жичка, чије је седиште у Краљеву, у складу с потписаним уговором, дужна је да до краја године Војној пошти 3.720 у Краљеву испоручи „артикле за вршење делатности верске службе“, како стоји у називу јавне набавке коју је Министарство одбране расписало.

Ова епархија ће поред 210 литара вина, 30 килограма мирисног тамјана, 72 килограма воштаних свећа, 300 паковања жишка за кандила, касарну у Краљеву снабдети и са 360 престоних воштаних свећа, 200 паковања брикета за кадионицу, па чак и 120 паковања шибица. И све ће то коштати скоро пола милиона динара.

Најзанимљивије је да је на овом тендеру за јавну набавку Министарства одбране Епархија жичка била једини понуђач, те је тако испунила главни критеријум – најнижу цену. Самим тим што је била једина, понуда Жичке епархије је била и најповољнија.

Иако се у конкурсној документацији помиње неколико касарни које ће бити снабдеване „артиклима за богослужење“, нејасно је зашто су наручене толике количине.

Било би пожељно објаснити српској јавности зашто се у спецификацији толико инсистира на прецизним димензијама артикала, количинама по паковању и слично. На пример, захтева се да жишци за кандила буду у паковањима која садрже 25 воштаних фитиља и пловак. Тамјан у паковањима од килограм, мали брикет за кадионицу треба да има таблете пречника 22 милиметра, у паковањима од по 100 комада. Средњи брикет за кадионицу, пречника таблете 27 милиметара, мора да буде у паковањима од по 10 комада.

Али ни то није све. Захтеви постоје и по питању материјала за свеће. Тако престоне свеће морају бити израђене од природног пчелињег воска и морају да задовоље димензије 48х2,5 цм, али и да буду у паковању од по пет комада, преноси Блиц. С друге стране, свеће које су наручене на килограм морају да задовоље “стандарне димензије” 16,5х0,6 цм, али обавезно да се нађу у паковању од по 200 комада.

За вино тражен извештај референтне лабораторије?!

војска и црква
Министар Вулин и Епископ жички Јустин/ Фото: Блиц

У опису литургијског вина, спецификација је толико прецизно направљена као да наручилац тачно зна које односно чије вино жели да купи. За вино се тражи извештај акредитоване лабораторије о томе како је третирано грожђе и колики је садржај одређених супстанци. Тражен је садржај непреврелог шећера, алкохола, екстракта без шећера, пепела, титрационе киселости, сумпор-диоксида, диглукозид-малвидола…

Блиц, Хронограф