Како узгајати ЛИМУНОВО ДРВО У ШОЉИ – НЕВЕРОВАТНО!

Узгајање лимуна из коштице је веома занимљиво, нарочито деци која после попијене лимунаде могу да прате развој биљке и да с њом расту. Иако лимун почиње да цвета као врло млада биљка, плодове ће донети тек после неколико година.

лимун
Фото: Pinterest

А да ли сте знали да у својој шољи можете посадити право лимуново дрво? За то ће вам бити довољна само земља и коштице:

Изаберите највећа семена лимуна или грејпа. Очистите их од спољне кожице.

лимун
Фото: Pinterest

Прелијте водом и оставите тако на 6-7 дана, воду мењајте сваки дан. Код потапања, семена се прекривају желатинозном кожицом, то је нормално.

лимун
Фото: Pinterest

На дно шоље ставите неколико каменчића да се створи дренажа, после напуните шољу влажном земљом. Семена се стављају у земљу шиљастим крајем на доле, остављајући између њих простор око 5 мм.

лимун
Фото: healthyfoodhouse.com

После тога, семена се прекривају крупним песком или шљунком.

лимун
Фото: fotostrana.ru

Не заборављајте да прскате површину водом 2-3 дана. Можете и да поклопите шољу најлонском кесом или фолијом, стварајући тако ефекат пластеника.

Наставите да прскате водом једном у два дана, да потпомогнете њихов раст.

За 7-8 дана треба да се појаве први изданци.

лимун
Фото: phunuvagiadinh.vn

Ако се појавило много изданака, можете их пажљиво пресадити у другу посуду. Тако им неће бити тесно.

После 3-5 месеци, када саднице порасту, треба одабрати најлепше и најјаче, и пресадити их у појединачне саксије већег пречника. Састав земљишта треба да остане исти.

Ипак, немојте очекивати да ће дрвеће родити ако га не калемите. Ипак, уз добру негу може да постане веома лепа и раскошна собна биљка.

Лимун воли да се тушира. Лети га треба заливати, ђубрити хранивом за цитрусе и по могућности изнети на ваздух. Ко има башту, може га заједно са саксијом укопати на сунчано место.

Зими лимун воли светле и свеже просторије, наравно, без мраза. Заливајте га зими умерено, тек да се земља сасвим не суши. Ако део лишћа опадне, не треба се бринути, то је нормално. У пролеће га орежите, а за врло кратко време израшће нове гранчице и образоваће се лепа жбунаста круна.

Извор: Успешна жена