Турски архиви откривају ТАЈНЕ: Српски етнички простор био је ЗНАТНО ШИРИ него што се данас мисли

Наше прве асоцијације на живот Срба у Османском царству су исламизација становништва, зулуми и устанци. Улазак истраживача из Србије у турске архиве, који су нам после потписивања протокола о међуархивској сарадњи потпуно отворени, можда ће разбити неке предрасуде, па и ону да је српски народ 500 година живео тешко под турском влашћу.

турски архиви
Сеоба Срба на чувеном делу Паје Јовановића

У националној свести, како указују историчари, остало је сећање на посрнуло и заостало Османско царство из 18. и 19. века, које није пропало само због страха великих сила да противничка страна не стекне контролу над Босфором и Дарданелима. Све што је тада било лоше у њему било је, како се истиче, још израженије у пограничним провинцијама у које је спадала и Србија.

– Сасвим друго стање било је у 15, 16. и делу 17. века када је османска држава била снажно устројена, а владар заштитник свих њених становника. Без обзира на верску или националну припадност. У том периоду велики број Срба служио је у османској војсци – каже, за „Новости“, историчар др Срђан Катић, виши научни сарадник у Историјском институту.

Катић је, као постдипломац, отишао у Истанбул, где је две године интензивно учио турски и османски. Један је од ретких историчара из Србије који су истраживали у турским архивима. Он изражава наду да ће држава препознати значај османских докумената, јер они, како каже, представљају нашу историју. На основу њих се може видети да су српски етнички простори били знатно шири него што се то претпоставља, као и да је српски народ све до периода аустро-турских ратова имао значајну улогу у животу царства.

Тежак језик: Османски језик неупоредиво је тежи за учење од савременог турског, а у нашој земљи га познаје тек неколико историчара и филолога. – Савремени турски се пише латиницом, док је у османском коришћено арапско писмо. Османски језик представљао је мешавину турског, арапског и персијског – објашњава нам Катић.

Наш саговорник наглашава и да је грађа о Србији и Србима огромна.

– Ради се о милионима докумената на основу којих се може обрадити скоро свака тема – објашњава Катић. – Документи су веома детаљни. Када сам писао књигу о једном везиру из времена Бечког рата, пронашао сам, између осталих, и списе о томе где је коначила и шта је јела његова војска, како је била опремљена, као и детаљан списак с описом више стотина ствари у његовом сарају.

Наш саговорник је уверен да су списи у турским архивима апсолутно објективни. Писар који их је бележио није ни помишљао да ће неко на основу њих за 500 година писати историју.

– Проблем је само у објективности историчара, који их селективно користе и пристрасно интерпретирају – каже Катић.

Према неким претпоставкама, до потписивања протокола дошло је и због тога што Турска жели да се документи из њених архива што више користе у научним радовима. Историја Османског царства ће, на тај начин, бити позитивније приказана, сматрају тамошњи државници.

– Писање радова о аустро-турским ратовима, на пример, само на основу докумената из бечких архива, како је то код нас чињено, представља једностран приказ – сматра Катић. – Слично је и када је реч о економским темама. Коришћењем само дубровачких извора стиче се погрешан утисак да су све главне послове у Србији и Босни водили само Дубровчани. У османским документима, међутим, Срби се често наводе као закупци државних прихода од рудника, солана, ковница новца, пиринчаних поља, скела, царина и другог. И то на знатно широј територији него што су данашња Србија и Босна.

Као главне разлоге за исламизацију становништва Катић наводи пореске олакшице, лакше напредовање у служби, као и свест о сталном ширењу и непобедивости Османског царства.

Срђан Катић/Фото: Новости

– Да је често реч о прагматичности, потврђује и један попис становништва босанског Санџака из тридесетих година 16. века – каже наш саговорник.

– Муслимани и хришћани пописивани су углавном одвојено. У овом попису писар то није учинио, па се види да су у бројним домаћинствима, после оца хришћанина уписивани његови синови хришћани и муслимани. То значи да је примање муслиманске вере представљало и неку врсту породичног договора. Насилне исламизације није било. Да јесте, већ после једне или две генерације овде више не би било хришћана.

Прворазредни извори: – Документација из турских архива за нас је веома важна – сматра историчар др Миле Бјелајац. – Пуно је контроверзи око етничке и верске структуре Балканског полуострва. И данас се на овим просторима споримо око наслеђа. На изворима првог реда може се закључити шта коме припада. Оно што турска грађа, такође, може да потврди је да дуго година после Косовске битке није било окупације Србије. Прошао је читав век до доласка Турака и савезника на ове просторе. Веома важни су и турски тефтери – економски и етнографски пописи. Свакако би их требало истражити.

Катић се последњих десетак година посебно интересује за рударство.

– На њему је све почивало – од ковања новца, до израде оружја и предмета свакодневне употребе. Владала је предрасуда да су српски рудници пропали доласком Турака. Није било тако. После првобитне кризе рудници су наставили да се развијају. Дуго су у њима стручне и финансијске послове наставили да обављају наши људи. Отварали су се и нови рудници. За нас је посебно интересантан Мајданпек, који је тада био највећи рудник бакра – објашњава наш саговорник. – Документи су изузетно детаљни поготово годишњи извештаји о раду рудника, у којима су обрачунате количине руда и метала у мерама које су за злато, на пример, биле неколико пута мање од грама.

Мада се не бави српско-турским односима у 19. веку, Катићу би било интересантно да се поред званичне кореспонденције с турским властима прегледају и тајни извештаји шпијуна, као и везе с опозиционарима који су се ослањали на Порту.

– Мени је посебно важно што ће Архив Србије почети систематско снимање османских докумената о нашим крајевима, па ћу самим тим моћи да их прегледам у Београду – каже Катић. – До сада се све сводило на иницијативу ретких османиста, који нису снимали архивску грађу организовано, него само за потребе својих научних тема.

Стратешки пројекат

Архив Србије је богат грађом из 19. века, али за претходне истраживачки пут води ка Истанбулу. Наша историја у сазнајном смислу биће далеко богатија употпуњавањем знања на основу турских извора за период српске историје под турском влашћу.

– Сарадњом са турским архивима, од којих је за нас најзначајнији Отомански, отвара се ново поглавље у историји Архива Србије – каже Мирослав Перишић, директор Архива Србије. – Реч је о стратешком пројекту истраживања и објављивања докумената значајних за историју српског народа од 15. до 19. века који се чувају у Отоманском архиву у Истанбулу. Истраживања у том архиву који импресионира богатством архивске грађе и својом уређеношћу, до сада су повремено обављали тек понеки историчари. Сада ће истраживања први пут бити институционално организована. Очекујем да ће наредних година више стотина хиљада докумената у дигиталној форми наћи своје место у Архиву Србије. То значи да ће она бити превођена и објављивана у посебној серији издања Архива Србије.

Драгана Матовић, Новости

2 Коментари

  1. Turci su pisali u tim dokumentima ono sto su oni hteli ili smatrali za istinu. Sto ne mora da bude istina. Hocete da kazete da su srbi dobrovoljno isli u tursku vojsku? Porobljen narod ide dobrovoljno?! A janicari? Ili oni nisu ni postojali. Kako odgovara turcima takvu su istoriju pisali.

  2. Окупирана подручја где су живели Срби као што су БиХ су била под управом Турске а касније Аустроугарске као и данашња Хрватска и из Војводине и ту су Срби били мобилисани и ратовали су за Аустроугарску са свима са ким је аустругарска била у рату па и против Србије која је била ослобођена од Турака па и у Првом светском рату. Не видим да је ту нека била разлика и под Турским ропством или окупацијом Србије, Свака историјска грађа даје ближи увид у чињенично стање прошлости која се тада збивала постоји још архива од кључних држава које су кројиле судбину тадашњу на Балкану да је то раније обрађивано мислим да би кудикамо било боље за Србију.

Comments are closed.