Хаг: РАТКО МЛАДИЋ осуђен на ДОЖИВОТНИ ЗАТВОР (ВИДЕО)

Хашки трибунал осудио је некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске Ратка Младића на доживотну казну затвора. Ово је првостепена пресуда на коју постоји право жалбе. Младић је претходно удаљен из суднице због коментарисања поступка. Изрицање пресуде обележила је и дужа пауза током које је Младићу позлило.

ратко младић
Ратко Младић удаљен из суднице/Фото: printscreen

12.00 – Некадашњи командант ВРС Ратко Младић осуђен на казну доживотног затвора.

11.58 – Младић је крив по 10 од 11 тачака оптужнице. Није крив по тачки 1 оптужнице геноцид у шест општина БиХ, саопштио судија Ори.

11.56 – Судија Ори рекао је да је Младић имао намеру у УЗП-у који се односи на узимање припадника УН као талаца како би се НАТО присилио да се уздржи од ваздушних напада на војне циљеве босанских Срба.

11.55 – Када је реч о Удруженом злочиначком подухвату који се односи на Сребреницу, Веће налази да је оптужени имао намеру да се босански муслимани из Сребренице елиминишу убијањем мушкараца и дечака, као и присилним одвођењем жена, деце и старих мушкараца, и то путем почињења геоницида, прогона, истребљења, убиства и присилног премештања.

Судија Ори је рекао да је једини разумни закључак био да је имао намеру да уништи босанске муслимане из Сребренице, те да је имао намеру да оствари циљ УЗП-а у вези са Сребреницом почињењем кривичног дела геноцида.

11.45 – Судско веће нашло да је оптужени имао намеру да покрене и спроведе кампању гранатирања и снајперског деловања са циљем ширења терора међу цивилним становништвом Сарајева.

Такође, веће налази да је Младић намеравао да зато изрши дела терорисања, убиства, противправних напада на цивиле, те да је ту намеру имао током целог периода током ког се односи оптужница.

11.31 – Судија Ори наредио да Младић буде удаљен из суднице због коментарисања поступка. Спроведен је у просторију у којој постоји кауч и из које може да посматра изрицање пресуде.

ратко младић
Негодовање Младића због кога је удаљен из суднице/Фото: printscreen

1.27 – Окончана пауза. Адвокат одбране Драган Иветић од судије Орија захтева да се изрицање пресуде оконча јер је Младићу три пута мерен крвни притисак. Судско веће после кратких консултација одлучило да се настави изрицање пресуде без икаквог скраћивања.

11.20 – Лекари мере крвни притисак Младићу, јавља Ројтерс позивајући се на изјаву члана породице.

11.05 – Иако је најављено да ће трајати пет минута, пауза ни после 20 минута није завршена.

10.41 – Одређена пауза од пет минута како би Младић отишао у тоалет.

10.39 – Веће је утврдило да је постојао удружени злочиначки подухват (УЗП) да се муслимани и Хрвати трајно уколоне са територија на које су босански Срби полагали право. Оценивши изјаве и понашање политичког руководства БиХ и Срба, докази не иду у прилог да је геноцид био циљ УЗП-а.

10.37 – Хашки суд је нашао да је учињено кривично дело узимања талаца, односно узимања припадника УН као талаца како би се НАТО присилио да се уздржи од ваздушних напада на војне циљеве босанских Срба.

10.35 – Судско веће нашло је да је над босанским муслиманима у Сребреници изршено кривично дело геноцида.

10.23 – Веће је нашло да је постојала намера сарајевско-романијског корупса да се гранатира Сарајево и шири терор и терорисање становништва.

10.20 – Судско веће, уз изузетак судије Орија, није нашло да је било геноцидне намере у шест општина (Фоча, Кључ, Котор-варош, Приједор, Сански мост, Власеница) које су у оптужници наведене под тачком 1.

10.00 – Почело изрицање пресуде Ратку Младићу, коју саопштава председник судског већа, судија Алфонс Ори.

РТС