Упозорење: Следеће године чекају нас РАЗОРНИ ЗЕМЉОТРЕСИ

Научници упозоравају да би Земљу следеће године могло да погоди 20 веома разорних земљотреса због успоравања Земљине ротације, пише таблоид „Дејли мејл“. Драматично упозорење научника забринуло је читав свет, поготово што су последњих дана забележени јаки потреси широм планете.

земљотреси
Фото: Thinkstock

Како преноси „Мејл“ поједини експерти упозоравају да се свет ове године „провукао“ са свега шест разорних земљотреса, али да тако можда неће бити следеће године када нас „чека најмање 20 таквих којима ће бити погођена милијарда људи“.

Научници Роџер Билхам са Универзитетеа у Колораду и Ребека Бендик са Универзитета Монтана недавно су презентовали своју студију на годишњем сусрету Геолошког друштва Америке.

Према њиховим прорачунима, најразорнији ће бити у тропским подручјима, где живи око милијарду људи.

Окидач за такав сценарио је мала промена у брзини ротирања наше планете, што ће довести до великих сеизмичких активности које ће ослободити огромну количину подземне енергије.

До малог успоравања ротације долази због привлачних сила између Земље и Месеца, а резултат је варијација од милионитог дела секунде у дужини дана.

Њихова теорија каже да успоравање ротације изазива помаке у унутрашњем језгру земље које чини некад и да ти помаци истовремено утичу на спољње језгро на коме почивају тектонске плоче Земљине коре, преноси РТ.

Они истичу да је тај утицај већи на тектонским плочама које се налазе близу најнасељенијих подручја дуж Екватора, који је дом око милијарде људи на Земљи.

Иако нема равномерног опадања брзине, научници наводе да је сваке године просечан дан дужи за између 15-милионитог и 25-милионитог дела секунде.

Истраживачи са Универзитета Колорадо и Универзитета Монтана кажу да и тако мале варијације могу да доведу до сеизмичких активности.

Своје тврдње поткрепљују подацима да је у претходном веку било више земљотреса него икад. Такође, према тим периодима било је 25 до 30 одсто повећања броја земљотреса, са јачином 7 или више степени по Рихтеру.

А све то се догађало управо када је дошло до успоравања Земљине ротације, открили су научници.

„Корелација између Земљине ротације и потреса је јака и сугерише да ће бити повећање броја јаких потреса током 2018. године. Велики потреси бележени су више од 100 година и дају нам добру базу података за проучавање“, рекао је Билхам чија се студија бави потресима јачине 7 или више степена по Рихтеру од почетка 20. века до данас.

У том временском периоду Билхам и Бендик открили су пет периода значајно јаче сеизмичке активности, која се понавља отприлике сваке 32 године. Последње успоравање Земљине ротације, у том смислу, почело је пре четири године.

„У тим периодима било је 25 до 30 јаких потреса годишње. Остатак времена та бројка износи око 15 јаких потреса годишње. Ствар је једноставна – Земља нам нуди упозорење од будућих разорних потреса пет година унапред„, напомиње Билхам.

земљотреси
Земљотрес који је уништио Фукушиму биће слаб у односу на оне који ће нас погодити.

Ипак оно што додатно забрињава јесу предвиђања да ће ти потреси бити толико јаки, да ће нам земљотреси који су разрушили Хаити 2010. године и Фукушиму 2011. бити „мачји кашаљ“.

„Интерференције су јасне. Идуће године требало би да видимо значајан пораст у броју тешких потреса. Ове смо године били поштеђени. Досад смо имали око шест тешких потреса. Од следеће године лако би могло да се догоди да их буде 20 или више“, истичу стручњаци.