Невероватан догађај из 1935. године о коме је извештавала београдска штампа: Како је једна овца осуђена на срмт

Мештани села Беласице код Крушевца судили су једној овци и осудили је на смрт! Тужилац је био извесни Радомир Лазић, док је овца припадала његовом комшији Толету Станојевићу. О овом невероватном догађају живо је извештавала београдска штампа 1935. године.

суђење овци
Теразије и руине Београда, октобар 1944. / Фото: Russianphoto.ru / Рас Србија

– Овце Толета Станојевића упале су пре 20 дана у Радомиров виноград и притом га оштетиле – писали су медији 1935. године. – Радомир је похватао овце и отерао их у свој тор, и одмах потом позвао је општински суд да процени штету. Суд је нашао да је Радомир оштећен са 10 динара и наредио је Толи да штету надокнади.

Мештани су оценили да Тола није крив

Међутим, Радомир је био незадовољан проценом одштете. По његовом мишљењу, штета је износила 18 динара. Како Станојевић није желео да исплати ту штету, Радомир је после скоро месец дана позвао своје пријатеље и рођаке, и питао за савет. Мештани су оценили да Тола није крив, јер „није присилио овцу да учини штету”. Према томе, за цео случај „кривицу сноси само овца и њој треба да се суди.

То се и догодило у оближњем винограду

– Тужбу је заступао Радомир, изложио је кривицу овце, тужећи је за самовласно уништавање туђе имовине – писали су медији. – Замолио је на крају суд да према овци поступи по закону и да му се дозволи да он изврши пресуду. Суд је после тога приступио већању и донео пресуду којом се овца осуђује на смрт, тим пре што је се и њен господар одрекао као штеточине првога реда и није хтео да плати одштету за њу.

суђење овци

Чим је саслушао пресуду, Радомир је извадио нож и заклао овцу. Правда је, по њиховом мишљењу, била задовољена, наводи се у једном од новинских извештаја, који је успео да пронађе и сачува од заборава познати хроничар локалне историје Милош Стојадиновић.

– Како се истраживањем историје крушевачког краја бавим више година, током свог истраживања прелиставао сам стару штампу у којој сам пронашао мноштво текстова, који су били од изузетног значаја за писање публикација – каже Милош Стојадиновић, чија ће књига Занимљива Чарапанија бити промовисана крајем новембра. – У књизи је реч о необичним и нама непознатим догађајима, о којима је писала штампа од 1849. до 1940. године.

Новости