КНЕЗ МИХАИЛО ОБРЕНОВИЋ ЈЕ ИЗГОВОРИО ВЕЛИКУ ТАЈНУ ПРЕ СМРТИ! Ово су његове последње речи, после којих ће вам све бити јасно!

Његов гроб се налази у Саборној цркви у Београду и састоји од постоља, саркофага и бронзане статуе Светог арханђела Михаила а подигла га је кнегиња Јулија…

кнез михаило обреновић
Фото: News1

Док је кнез Михаило Обреновић заводио апсолутизам у земљи, против њега је склопљена завера са циљем да се он убије. Главни организатори и извршиоци завере су били браћа Радовановићи, који су се светили због робије свога брата Љубомира Радовановића. Коста Радовановић, главни извршилац убиства је био имућан и угледан трговац.

Његов брат Павле Радовановић је био с њим за време атентата, а трећи од браће је био Ђорђе Радовановић. Непосредни помагачи у убиству су били Лазар Марић, бивши председник београдског окружног суда и Станоје Рогић, бивши трговац.

кнез михаило обреновић
Кошуљица кнеза Михаила, Конак кнегиње Љубице/Фото: Хронограф

У недељу, 29. маја 1868. око 5 часова поподне кнез Михаило је кренуо кочијама да се превезе до Кошутњака. Са њим је ишао његов ађутант Светозар Гарашанин, син Илије Гарашанина, а у кочијама су до кнеза седеле Томанија Обреновић, његова стрина, Анка Константиновић, његова сестра од стрица и Катарина, Анкина ћерка са којом је кнез желео да се ожени чим се разведе од своје законите супруге мађарске грофице Јулије Хуњади.

кнез михаило обреновић
Редакција Хронографа у „посети“ кнезу Михаилу: Фото: Хронограф

У парку на Кошутњаку појавили су се Павле и Коста Радовановић у свечаним црним оделима, цилиндрима на главама и упереним пиштољима у правцу кнежеве кочије. Први је пред кочију излетео Коста. Њега је кнез Михаило Обреновић препознао због спора око његовог брата Љубомира. Последње речи кнеза које је сам признао Коста на суђењу су биле: – Дакле, истина је.

Катарина је покушала да се наслони на кнеза и да не да Радовановићу да пуца. На суђењу је Коста изјавио да није жело убити никог другог већ само кнеза. Лакеј који је возио кочију је преклињао браћу да не чине лудост. Први је почео пуцати Коста, придружио му се Павле. Кнез Михаило је убијен са три хица, а такође је смртно страдала и Анка Константиновић која је својим телом покушала да заштити кнеза за време пуцњаве, док је Светозар Гарашанин рањен пао са коња и онесвестио се. Баба Томанија је прошла неозлеђено. Катарина је лакше рањена и дозивала је помоћ на француском и придржавала мртвог кнеза.

кнез Михаило обреновић
Катарина Константиновић – портрет и хаљина. Конак кнегиње Љубице/Фото: Хронограф

Браћа су почела да беже низ Кошутњак према Топчидеру где су их чекали остали завереници. Ту их је спазила и једна војна патрола и ухапсила их. Неки су били и рањени приликом бекства.

Сви завереници су изведени на саслушање истог дана, а главну реч је водио Никола Христић. Пресуда је била – смрт. Завереници су стрељани у поноћ на Карабурми, а у читавој Кнежевини је била велика жалост. Међу оптуженима су били и Ненадовићи, родбински повезани са Карађорђевићима и Павлом Радовановићем.

Због поверљивих докумената о апсолутистичком режиму кнеза Михаила и пресуде на смрт Љубе Радовановића, влада је сакрила документа са салушања и узроке атентата. Јавности је само речено да су страни плаћеници убили кнеза Михаила и да су кажњени смрћу. Национална жалост је трајала три дана.

Његов гроб се налази у Саборној цркви у Београду и састоји од постоља, саркофага и бронзане статуе Светог арханђела Михаила а подигла га је кнегиња Јулија.

кнез михаило обреновић
Споменик кнезу Михаилу у Београду/Фото: potnik

Српски народ подигао је у средини престонице споменик кнезу Михаилу на коме су с две стране забележена имена градова: Београд, Смедерево, Кладово, Шабац, Ужице и Соко, градова које је кнез Михаило добио за Србију. На зачељу споменика је уклесан српски грб, а са зачеља је написано:

“Кнезу Михаилу М. Обреновићу III. Благодарна Србија”.

(Еспресо/Опанак)