КО НАС СНИМА? ВИДЕО-НАДЗОР НА СВЕ СТРАНЕ Полиција мења камере по Београду, али тврде да они нове НИСУ ПОСТАВЉАЛИ

Према писању Блица, још увек се не назире расплет мистерије камера које су последњих недеља постављене по београдским улицама, а уместо расплета настаје све већи заплет.

видео-надзор
Видео-надзор/Фото: илустрација

Иако грађани јављају да је постављено на десетине њих, иако је екипа Блица пре неколико дана снимила новопостављене камере на Славији, у Булевару ослобођења, Ади Циганлији, Улици кнеза Милоша, код Палате Србија, сви надлежни демантују да имају било какве везе са тим!

– Град Београд није постављао никакве камере – тврде надлежни у престоници.

Иако би београдска полиција једина поред градске управе морала да зна ко поставља камере у престоници, и од њих је стигао исти одговор.

– МУП Србије није поставио у Београду ниједну нову камеру за детекцију саобраћајних прекршаја од 2011. године када је овај систем пуштен у рад, нити је у току њихово инсталирање. Такође, МУП ове године у Београду није поставио ни камере друге намене на некој новој локацији – саопштили су из МУП-а Србије, али су прескочили одговор на питање „да ли знају ко је постављао камере минулих дана“.

И градски секретар за ванредне ситуације Дарко Главаш, први оперативац престонице и човек који „зна сваку рупу у престоници“, каже да не зна ко је поставио камере.

– Колико ја знам, за контролу у саобраћају задужен је Секретаријат за саобраћај града Београда. Ја сам за то био задужен давне 2009. године, током трајања Летње универзијаде у Београду. Мислим да је у Београду потребно још камера, али за ове камере које су постављене у овом моменту не знам о чему је реч – изјавио је Главаш за Блиц.

видео-надзор
Видео-надзор/Фото: илустрација

Чак и за оне који важе за саобраћајне стручњаке, попут директора Комитета за безбедност саобраћаја Дамира Окановића, постављање камера по градским улицама представља мистерију. Он каже да је осим Града Београда и МУП-а, једина преостала адреса – БИА.

После свега Београђани се оправдано питају да ли то значи да онда било који приватник или организација може да постави камере, а да надлежни не знају.

Професор Саобраћајног факултетуа у Београду Милан Вујанић тврди да  нико не може да постави никакву комуналну инфраструктуру на територији Града Београда без одобрења Секретаријата за саобраћај, који мора то да одобри као извршни орган.

– Да ли неко сме да постави камере, а да за њих не зна ни МУП ни Град? Такав не постоји, каже он. – Немојте ми рећи да нико не зна чије су камере, јер то је морало проћи кроз Градску управу. По мом мишљену, то је или полиција, или нека организација која је добила овлашћење од полиције или Града – изричит је професор Вујанић.

Он додаје да нема ништа лоше у томе да се каже да су постављене нове камере за детекцију саобраћајних прекршаја јер, уколико грађани тога буду свесни, нико неће кршити прописе.

Да ли су то ове камере?

Приликом представљања Стратегије за безбедност саобраћаја за град Београд од 2017. до 2020. године, градски менаџер Горан Весић је најавио постављање нових 60 саобраћајних камера у престоници. Да ли су то ове које се сада постављају?

видео-надзор
Горан Весић/Фото: архива

Стефановић: Полиција нема ништа с новим камерама

Министар унутрашњих послова и потпредседник Владе Србије Небојша Стефановић објаснио је данас да је у престоници у току замена видео-надзора, али и поновио да полиција нема ништа са новим камерама које су претходних дана освануле у престоници.

– Ради се о обнављању система видео-надзора, о пилот пројекту “Безбедан град”, који је започео у Београду где ће бити тестиран. Пројекат у првој фази подразумева замену старих камера новим које су неупоредиво веће резолуције и техничких могућности. Имаће могућност зумирања, уочавања таблица, али ћемо имати и нови софтвер који ће аутоматски детектовати таблице, возила, па чак ако се покаже сврсисходно, и у складу са законом, и препознавање лица. На овај начин моћи ћемо много ефикасније да вршимо потрагу за лицима за која суд расписује потрагу – рекао је Стефановић.

Оваква пракса, како је рекао Стефановић, примењује се у многим најразвијенијим земљама.

видео-надзор
Небојша Стефановић/Фото: архива

– Уместо да полицајци дежурају на раскрсницама, имаћемо камере које ће давати податке да ли се ради о том и том возилу, да ли се евентуално ради о том и том лицу.

Он је најавио да ће у наредне три године тај број камера бити проширен, и то не само у Београду, те да ће бити покривени између осталог и гранични прелази и најфреквентнији путни правци.