ВАТРА ЗА 10 МИНУТА ПРОГУТАЛА ПОЛА ШКОЛЕ Изгорела једна од настаријих Гимназија у Србији, ухапшена једна особа због ПОДМЕТАЊА ПОЖАРА

Гимназију у Крагујевцу, изграђену 1833. године, ноћас је захватила ватрена стихија, која је прогутала део зграде остављајући за собом прах и пепео. На срећу нико није повређен, а у гимназији сумњају да је пожар подметнут. Како РТС незванично сазнаје, крагујевачка полиција је ухапсила једно лице због сумње да је подметнуо пожар.

пожар
Фото: Илустрација

Пожар у најстаријој гимназији захватио је лево крило школе, приземље и први спрат.

Ватрогасци су одмах стигли на лице места и брзом интервенцијом спречили да се ватра прошири и на остале делове зграде.

Пожар је локализован после 10 минута, а у 5 сати јутрос и потпуно угашен.

Ватра је захватила канцеларије директора, наставника и административаца, а изгорели су намештај и велики број књига и слика. Директорка Прве крагујевачке гимназије Славица Марковић истиче да све наводи на то да се не ради о случајном инциденту.

пожар
Фото: Илустрација

– С обзиром на то да је пожар захватио различите локације и канцеларије у гимназији очигледна је намера некога да уништи део школе. Не знам шта ће истрага донети, али свакако је штета непроцењива. Књиге и слике не могу да се поврате. Још сам у шоку и не могу да верујем да је овако нешто могло да се догоди – наглашава Марковић.

Како каже, ништа није наговештавало огромну штету.

– У тренутку пожара никога није било у школи. Зграду је последњи напустио чувар ноћас у 10 до један. Пре тога је проверио све просторије и све је било у реду. На срећу, имамо добар видео надзор са камерама које покривају све улазе и ходнике. Снимци су сачувани тако да ће сигурно видео надзор показати ко је изазвао пожар – истиче Марковић.

Директорки гимназије посебно је жао што се у години јубилеја ова установа суочава са невољом.

– Ове године славимо 175 година постојања. Немам речи за ово што нам се догодило. Очигледно се не можемо заштити од вандала и хулигана – закључује Марковић.

Ухашен осумњичени за подметање пожара

пожар
Фото: Илустрација

Како се наводи у саопштењу ПУ Крагујевац, полиција је данас ухапсила Н. Г. (1981) из Крагујевца, осумњиченог да је ноћас око два сата после поноћи подметнуо пожар.

У пожару није било повредјених, а причињена је велика материјална штета, наводи се у саопштењу и додаје да су пожар угасили припадници Ватрогасно – спасилачке јединице у Крагујевцу.

Због постојања основа сумње да је извршио кривично дело тешко дело против опште сигурности, по налогу Основног јавног тужилаштва у Крагујевцу осумњиченом је одредјено задржавање до 48 сати и уз кривичну пријаву биће спроведен тужиоцу.

Због превентивних мера још дежурају ватрогаци спасиоци и у току је рашчишћавање школе.

Припадници Сектора и Полицијске управе у Крагујевцу су извршили увиђај и у току је утврђивање узрока пожара.

Прва крагујевачка гимназија је под заштитом државе као споменик кулутре.

Дневници су сачувани

пожар
Фото: Н. Раус, РАС Србија

Један од могућих мотива подметача пожара у крагујевачкој гимназији могло би да буде уништавање дневника. Међутим, до тога није дошло.

– Дневници су сачувани. Захваљујући Градској чистоћи и комуналним службама школа ће брзо бити очишчена од последица пожара и безбедна – каже Марковић.

М. Ташковић/Н.Радосављевић, РТС