ДОДИК ОДЛИКОВАО ТОМИСЛАВА НИКОЛИЋА – Николић: Од срца вам желим НЕЗАВИСНОСТ

Председник Републике Српске (РС) Милорад Додик казао је на Дан РС да постоји потреба да се она избори за своја стечена права, као и да је циљ њена што већа самосталност.

„Наш циљ је што већа могућност самосталности Републике Српске и у том правцу се крећемо, и то је легитиман политички циљ. Са друге стране Босна и Херцеговина има циљ, односно Бошњаци заједно са странцима, да је учине што више централизованом и унитаризованом земљом, али та су два концепта просто неспојива“, рекао је јутрос Додик за Радио телевизију Србије.

Додик је оценио да Република Српска данас делује неупитно као „трајна категорија за српски народ“, као и да људи који ту живе артикулишу идеје слободарства и слободе о којој су сањали многи.

„Ми смо у потреби да се изборимо за наша стечена права и морамо да прекинемо нит у којој смо ратове добијали, а губили за зеленим столом, ми хоћемо да за зеленим столом добијемо и задржимо наша права“, истакао је председник РС.

Додик је казао да је РС од свог оснивања имала велика искушења – од Дејтонског споразума до данас, као и да мисли да је највећа вредност и љубав коју народ има за републику – да буде очувана и да преживи све те изазове.

Он је додао да Република Српска има са Србијом одличну сарадњу и разумевање и да нема никаквог политичког притиска који би био арогантан и циничан.

„Ново у историји је патриотизам који Србија исказује према РС и заједно са Републиком Српском, градећи један простор слободе за све“, рекао је Додик.

Он је додао да ће и једног дана када буде ван политике, формирати невладину организацију која ће се бавити осамостаљењем Републике Српске.

Николић одликован у РС: Од срца вам желим независност

Додик Николић
Томислав Николић говори на додели ордена Републике Српске/Фото: printscreen

Као што је раније најавио Национални савет за координацију сарадње са Русијом и Кином на чијем је челу Николић, председник Републике Српске (РС) Милорад Додик одликовао је у Бањалуци бившег председника Србије Томислава Николића „за изузетан допринос у афирмацији и послератном развоју РС“.

Николићу је додељен Орден РС на ленти за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и политичких односа између Србије и РС.

„Од срца вам желим самосталност и независност“, поручио је Николић у Бањалуци.

„Ако је пут да се ујединимо ваша самосталност и независност, од срца вам желим самосталнот и независност. С тог пута не сме се скренути. И биће још 100 препрека, али ми смо само они људи који иду испред воље народа, а она је јасна – Србија и РС одлучиваће заједнички о заједничкој судбини“, рекао је Николић.

За део међународне заједнице је рекао „да је отимао суверентитет, независност и право РС, подвођењем под некакву заједничку државу за коју не види да још функционише“.

„Мој најтежи изазов за РС је био резолуција Савета безбедности УН-а о Сребреници. Знао сам да, ако дође до гласања, нећемо имати велике шансе. Ако изгласају како су наумили, онда ни РС неће имати велике шансе. Тада сам одлучио да урадим нешто што није дипломатски, али је било очајнички – да се обратим нашој мајци Русији и великом председнику Путину… Написао сам писмо Путину и навео сам да „овим печатимо судбину РС“. Владимир Путин је уложио вето на резолуцију о Сребреници, подигао нам главе, охрабрио… Од тада ме баш не воле ови наши мањи пријатељи, а какав бих ја био човек када би ме волели они који не мисле добро мом народу“, рекао је Николић.

Додик је данас доделио признања и режисеру Емиру Кустурици, вицеканцелару Аустрије Хајнц Кристијану Штрахеу, Марку Павићу, Мићи Мићићу и другима.

Додик је руском мотоциклистичком клубу „Ноћни вукови“ доделио признање због, како је навео, јачање односа између РС и Русије.

Додик је јутрос за РТС казао да постоји потреба да се РС избори за своја стечена права, као и да је циљ њена што већа самосталност.

додик николић
Фото: Синиша Пашалић, РАС Србија

Иако је Уставни суд Босне и Херцеговине обележавање Дана Републике Српске, 9. јануара, оценио неуставним, данас је планиран низ манифестација, укључујући и верске.

Н1

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.