Да ли је могуће да још увек не знате шта је војвода Живојин Мишић рекао о Хрватима?! (ВИДЕО)

– Из свега сто сам чуо и видео ја сам дубоко зажалио што смо се ми на силу Бога обмањивали некаквом идејом братства и заједнице – између осталог пише у извештају Живојина Мишића.

живојин мишић
Кућа Живојина Мишића у Прокупљу/Фото: Блиц

Један од најпознатијих српских војсковођа војвода Живојин Мишић, остао је познат по томе што је предводио војску у пробоју Солунског фронта, а Срби га посебно воле и поштују због извештаја који је послао краљу Александру, а тиче се његовог мишљења о Хрватима. Војвода Живојин Мишић умро је 20. јануара 1921. године у Београду.

На данашњи дан обележава се годишњица смрти војвода Живојина Мишића и Петра Бојовића, и армијског генерала Павла Јуришића-Штурма, а церемонију полагања венаца и одавања почасти на Новом гробљу у Београду ће предводити државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић.

У том извештају пише:

– Из свега сто сам чуо и видео ја сам дубоко зажалио што смо се ми на силу Бога обмањивали некаквом идејом братства и заједнице… Сви они једнако мисле, то је свет за себе, ма са каквим предлогом да се појавиш… ствар је пропала…

То је нација која се не може зајазити ничим што би јој се понудило.

Ја сам са тим начисто. Двоје нам као неминовно предстоји: потпуно се отцепити од њих, дати им државу, независну самоуправну, па нека ломе главу како знају, а друго је, управо прво, да у земљи заведемо војну управу за двадесет година и да се земља сва баци на привредно и економско подизање, далеко од свих политичких утицаја. Ако то не може, онда се отцепити, дати им њихову државу.

Границе ће бити где их ми повучемо, а ми ћемо их повући не онде где наше амбиције избијају на површину, него онде где историја и етнографија кажу; где каже језик и обичаји, традиција и најзад где се сам народ по слободној вољи определи, па ће бити и право и Богу драго.

живојини мишић
Фото: Wikipedia

А Италијани? Нека им је са срећом. Нека се они Хрватима усреће. Ја сам дубоко уверен да се ми њима нећемо усрећити… Ти су људи сви одреда, прозирни као чаша, незајажљиви и у толикој мери лажни и дволични да сумњам да на кугли земаљској има већих подлаца, превараната и саможивих људи.

Не заборавите, Височанство, моје речи. Ако овако не поступите сигуран сам да ћете се љуто кајати.

Овде можете да погледате снимак на коме се види тај извештај у целини:

Телеграф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.