СКАНДАЛ на конференцији ОЕБС-а у Риму: ХРВАТИ НАПУСТИЛИ САЛУ ЗБОГ ГОВОРА РАБИНА

Скандал на конференцији ОЕБС у Риму посвећеној борби против антисемитизма и сећању на холокауст: Хрватска делегација напустила салу током завршног говора председавајућег Савета Јад Вашема Меи Лауа.

хрвати напустили салу
Фото: AP

Хрватска делегација изазвала је скандал на Конференцији о борби против антисемитизма у организацији ОЕБС у Риму. Они су напустили пленарну салу током завршног говора председавајућег Савета Јад Вашема рабина Израела Меи Лауа!

Лау, који је био главни рабин Израела и преживели из нацистичке фабрике смрти логора Бухенвалд, свој говор је фокусирао на питање „Где?“. Питао је: „Где сте се налазили када су се чинили злочини, и где се налазите када се поново буди мржња?“

Те речи су очигледно засметале представницима Хрватске који су, уместо да са другим чланицама ОЕБС осуде антисемитизам и све друге облике мржње према другој нацији, вери и раси, изашли и оставили празну столицу.

То је други случај у свега неколико дана да Хрватска избегава суочавање са истином о геноциду у Другом светском рату, након што су се успротивили српској изложби о злочинима НДХ над Србима и Јеврејима, која је организована у згради УН у Њујорку.

Претходно, говорећи на конференцији ОЕБС, министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је у Риму да Србија снажно осуђује све облике расизма и ксенофобије, укључујући антисемитизам.

Српски шеф дипломатије је истакао и значај изложбе „Јасеновац – право на незаборав“, коју је отворио 25. јануара у згради УН у Њујорку, а која документују стравично страдање Срба, Јевреја и многих других народа подвргнутих систематском уништењу од стране усташког режима НДХ.

Брнабић: Не видим разлог за ноту Хрватске, нема места дебати

хрвати напустили салу
Ана Брнабић/Фото: Танјуг

Премијер Ана Брнабић је изјавила данас да су односи Србије са Хрватском увек компликовани, али да не види повод за протестну ноту коју је Хрватска упутила нашој земљи због изложбе о Јасеновцу у Уједињеним нацијама.

Брнабић сматра да је Хрватска, шта више, требало да подржи такву изложбу.

„Жао ми је због протестне ноте, не видим повод за протестну ноту, Хрватска је требало да подржи ту изложбу да би обележили страшне ствари које су се десиле у Другом светском ратум да се никад више не би поновиле“, рекла је Брнабић одговарајући на питања новинара и додала да је страшно што се уопште води дебата о том питању, и то на међународном нивоу.

Додаје да Србија има право и обавезу да укаже на жртве које су се десиле у Јасеновцу, као и да би „Хрватска то требало да ради сама или да ради са нама и са Израелом и ромском организацијом“

Брнабић је рекла да су наши односи са Хрватском још увек комплексни, ми би волели да они нису толико комплексни, јер је нама у интересу регионална стабилност.

Каже и да ће Србија наставити да се труди да са Хрватском има најбоље могуће односе.

Премијер Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је посета председника Србије Александра Вучића Турској начин да се допринесе регионалној стабилности и прилика за нове инвестиције у Србији.“Ми смо отоворени за нове инвестиције и надам се да ће ова посета то потврдити“, рекла је Ана Брнабић новинарима на Факултету организационих наука у Београду и додала да очекује да ће резултат Вучићеве посете бити и повећање извоза робе из Србије у Турску.

Она је казала и да је економска сарадња Србије и Турске „позитивна“ и да је „већи број инвеститора из Турске присутан у Србији“.

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да се стиди транспарента који су навијачи Црвене Звезде развили у петак у Београду с поруком против играча тог клуба Алена Омића.

„То је страшно, скандалозно, недопустиво. Србија није земља у којој је битно које сте националности и из које земље долазите. То није слика коју Србија жели да пошаље у свет“, рекла је Брнабић новинарима на Факултету организационих наука у Београду.

Она је нагласила да су такве поруке „део гласне мањине“ с којом мора да се изађе на крај.

Упитана на који ће се начин држава изборити, Брнабић је одговорила да у томе мора да учествује цело друштво и да су ту веома важна улагања у младе, образовање и спорт.

Део навијача Црвене Звезде је 26. јануара пре почетка утакмице против Олимпијакоса у Евролиги викао „Омићу одлази“ и истакао транспарент: „Шиптар, Хрват, Балија, нису моја братија“.

Агенције/Хронограф