ОТИШЛА У ИСТОРИЈУ: Нема више хлада под „Чубурском липом“ – убрзано НЕСТАЈЕ СТАРИ БЕОГРАД

На месту омиљене врачарске кафане у Цара Николаја планиран стамбени објекат. Стални гости са сетом пролазили поред рушевине.

чубурска липа
Простор је ослобођен за нову градњу/ Фото: В. Данилов

Чувена врачарска кафана „Чубурска липа“, која је постојала скоро цео век, од 13. фебрауара живи само у сећању некадашњих посетилаца. Багери су довршили рушење овог старог здања, на чијем месту ће нићи стамбени објекат.

Стециште боема са Чубуре у Цара Николаја, препознатљиво по дрвету липе, старом 90 година, сада је претворено у шут. Београђани, који су године провели у овој кафани, са сетом су у уторак обилазили око рушевина.

– Не могу да верујем да је и она попут многих кафана са Врачара порушена – каже Оливера Јевтић, која је била честа гошћа овог угоститељског објекта. – Ту ме је деда први пут довео на ћевапе, а и многе важне тренутке сам проживела у њој. Тужна сам што нестају једна по једна праве кафане.

чубурска липа
„Чубурска липа“ које више нема

Власник је, како тврде старе муштерије, сам одлучио да простор на ком се „Чубурска липа“ налазила прода инвеститору. Међутим, стари гости не могу да се помире да ће дугогодишњи ритуал одласка на прву јутарњу кафу или чашицу ракије и разговора, морати да прекину и потраже сто у неком другом локалу. И запослени у пекари „Чубура“, која се налази поред некадашње кафане, затрпани су питањима Београђана куд нестаде „Чубурска липа“. А многи су се и на друштвеним мрежама „опраштали“ од свог омиљеног кутка.

– Срушили су моје омиљено место, где сам научио шта је права кафана. Поздрав „Чубурској липи“ – један је од коментара на друштвеним мрежама.

Са годинама, осим гостију, мењали су се и власници, а једно време кафана је била „одевена“ у југословенско рухо када је овај објекат држао Јошка Броз. Амбијент се мењао, али дух овог места био је магнет за истинске боеме.

чубурска липа
Ентеријер „Чубурске липе“

Катанци

Међу познатим и омиљеним кафанама које више не постоје је и ресторан „Михајловац“ на Бановом брду, који је срушен прошле године. На том месту ускоро ће нићи осмоспратница. И кафана „Соколац“, недалеко од „Чубурске липе“, претворена је у малопродајни објекат једног трговинског ланца.

М. Станојковић, Новости