Алармантно! НЕМИЛОСРДНА СЕЧА ДРВЕЋА у Националном парку Фрушка гора (ВИДЕО)

Отворено писмо Јавном предузећу „Национални парк Фрушка гора“

Фрушка гора
Фото: Саша Мудринић, Google+

Поштовани,

Изражавам дубоку забринутост због тренутног стања у НП Фрушка гора, нарочито по питању сече дрвећа.

У последњих 10 година, колико интезивно посећујем Фрушку гору као бициклиста, пешак или приликом вожње аутомобилом, сеча шуме све више узима маха. То је посебно видљиво у последње 4 године. Као пешак и бициклиста обилазим све крајеве Фрушке горе и имам прилику да се уверим у стање које је забрињавајуће, при чему ме је посебно алармирала тренутна ситуација.

Много пута сте већ у јавности навели како имате овлашћење да вршите оплодне сече и дозволу да исечете одређену количину дрвећа како бисте остварили приходе. У пар наврата је изиричито речено да се том приликом врши сеча неаутохтоног дрвећа, а лично сам се уверио да се сече све дрвеће – оно које није аутохтоно и оно које јесте (буква, храст, липа, багрем, све и у 90 % случајева здраво дрвеће).

17.02.2018. сам прошао кроз 4 локације где се сече шума, на потезу Змајевац – Краљева столица – Поповица. Посечено је здраво дрвеће и извршено је драстично проређивање шуме. Поред сасеченог дрвећа, на претходно наведеним локацијама остављено је дрвеће које су махом запоселе лијане (паразити који се хране из дрвета и на крају га угуше). Сами сте истакли да имате овлашћење да вршите оплодне сече, па ми према томе није јасно како се сеча здравог дрвећа и остављање старог, дрвећа са лијанама које их систематски уништавају, уклапа у идеју одрживог диверзитета.

На видео снимцима које сам направио тог дана и које можете погледати (линкове ка снимцима Вам такође достављам) јасно се види да су целе падине са дрвећем прекриле те исте лијане, и то не само на поменутим локацијама но и шире и поводом тога се ништа не предузима. Уколико се тако настави, такво дрвеће је осуђено на пропаст.

Ниједно од радилишта на које сам наишао 17.02.2018., као и свих ових претходних година није обележено. Нигде нема никакве табле, ознаке на којој би барем писало „Радилиште“, а понајмање обавештење ко сече шуму, уз чије одобрење, које количине се секу, које врсте дрвећа, због чега и ко је надзорни орган. Све је потпуно нетранспарентно и обавијено велом тајне.

фрушка гора
Фото: Саша Мудринић, Google+

На многим местима извршена је тзв. „гола сеча“ (сва стабла су сасечена и направљене ливаде), док је на неким местима сасечено преко 80 % стабала, као на пример:

1. Са десне стране пута Змајевац – Врдник где је сасечена падина површине цца 10 ха где је багрем опет почео да израста, а речено је да ће бити посађен храст китњак

2. Падина поред „Плаве стазе“ у близини хангара у Парагову

3. Падина иза ресторана Арена где је извршена „гола сеча“ дела четинарске шуме

4. Пут од ПД на Главици према ТВ торњу зараван са леве стране

5. На путу манастир Јазак – гребенски пут

6. На путу од гребенског пута према Лазином виру три локације

Примера има још, а да бих на што сликовитији начин представио такве примере и локације достављам Вам у прилогу сателитске снимке где су обележена наведена места.

Забринут сам не само лично ја, но и многи моји пријатељи, а и људи које срећем на Фрушкој гори, због тога што не примећујемо да се врши пошумљавање на таквим местима. С обзиром да се сече убрзаним темпом током целе године, кроз сва четири годишња доба, шума није у стању сама да се обнови, што сам сигуран да ви веома добро знате.

Још један вид небриге огледа се у томе што се смеће не односи редовно са уређених излетишта (Иришки венац код споменика, Црни чот, Змајевац, Бранковац), као и са многих малих излетишта дуж гребенског пута. Свестан сам да међу нама посетиоцима има и велики број несавесних и безобзирних. Решење се мора пронаћи у едукацији и санкционисању таквих поступака, а Ви им својим начином (не)деловања не дајете добар пример.

Обраћам вам се с намером да добијем информације по питању све учесталије и обимније сече шуме, која се одвија у оквиру Националног парка, а за чију заштиту и управљање њиме сте ви задужени.

Зашто ни једна од локација није обележена и не постоје информативне табле? Ко, шта и према чијим овлашћењима и по ком законском основу врши наведене радње? Истицањем ових информација би цео процес био јаван, јасан и ми као посетиоци бисмо знали шта се дешава, а самим тим и помогли вама у заштити од нелегалне сече. Зашто су излетишта затрпана смећем у последњих годину дана и зашто се оно редовно не односи? Који су планови пошумљавања исечених површина?

Свесно користећи богаство Фрушке горе које имамо на располагању, уз одговорни и
људима пријемчивији приступ може много тога да се унапреди и направи. Уз више труда, рационалзације и прихватања предлога и добрих идеја ваших запослених и људи са стране, можете врло лепо пословати и остваривати приходе на многе друге начине, а не само сечом и уништавањем шуме. Много људи је вољно да вам помогне. Будите мало предусетљивији, довољно је да се људи организују. Изађите у јавност и будите што транспарентнији. Организујте акције уређењу и позовите људе. Многи ће се одазвати. Ја први, а убеђен сам и већина мојих пријатеља и познаника.

фрушка гора
Фото: Саша Мудринић, Google+

У газдовању Националним парком треба се водити једном мишљу: „Опходи се према земљи ваљано, њу ти нису дали твоји родитељи, њу су ти позајмила твоја деца. Ми не наслеђујемо земљу од наших предака, ми је позајмљујемо од наше деце“. Не треба да будемо себични, саможиви и гледамо само себе, своју краткорочну добит. Треба да имамо довољно љубави у себи, за себе, потомство и то шта ћемо њима да оставимо у наследство.

Срдачан поздрав,

Саша Мудринић

Погледајте видео: