ЗГРАДЕ У БЕОГРАДУ ТОНУ јер испод града тече 9 река

Испод “града на ушћу Саве у Дунав, испод Авале” тече још најмање девет река, потока, а има и неколико “живих” извора.

подземне воде београда
Фото: Pinterest

Мокролушка река, Славујев, Врачарски, Чубурски, Бибијин и други потоци некада, али и данас теку испод Београда. Само што су сада “заробљени” у канализационим цевима и колекторима.

Аутор књиге “Београд испод Београда” Зоран Николић каже да испод аутопута Београд – Ниш тече Мокролушка река која је спроведена колектором ширине око пет метара до Мостарске петље где се улива у Саву, а да се зграде на Теразијама налазе на подземним изворима.

– Испод хотела “Москва” постоји пет извора. Свакодневно водимо рачуна о томе да хотел остане сув, тако што воду уз помоћ пумпи извлачимо у канализацију – каже Милица Шћепановић из овог хотела.

Река је текла и низ Кумодрашку улицу у којој и данас постоји извор чију воду људи користе за пиће.

– У Скадарлији је постојала бушотина из које је извирала квалитетна вода, која је могла да се пије и њу су флаширали. Испод града на више локација се налазе извори са водама које би могле и данас да се користе – каже хидрогеолог Зоран Никић.

Он каже да је Вишњичка бања добила име по извору топле воде која је тамо некад текла. На месту школе “Милена Павловић Барили” у Вишњичкој бањи текао је поток који је пре тридесетак година спроведен кроз канализационе цеви, а била је позната и Чубурска река која је текла од Неимара путањом Јужног Булевара.

Верује су да је река текла и Улицом 22. октобар, где је недавно зграда почела да тоне.

– Мислим да се звала Златица, наши стари су говорили да је њено корито било на месту ове улице све док је нису пре око 200 година покопали – каже Срђан Басарић, станар из ове улице.

Подземне воде Београда

подземне воде београда
Фото: Pinterest

1. Мокролушка река: Од Великог Мокрог Луга кроз улицу Заге Маливук, Римску улицу, Устаничку улицу на делу између улице Војводе Тозе и улице Грчића Миленка, низ аутопут до Мостара где се улива у Саву.

2. Булбулдерски (Славујев) поток тече од трећепозивачке чесме у Чингријиној улици на Звездари до Дунава испод Улице Димитрија Туцовића.

3. Врачарски поток: Од Славије испод Немањине улице ка Сави.

4. Чубурски поток: Са Неимара ка Сави, Јужним булеваром и Устаничком улицом.

5. Бибијин поток: Текао је од зграде Политике ка Бајлонијевој пијаци низ Скадарску улицу.

6. Репишки поток: Извире у Улици Ђорђа Огњановића (код школе Милош Црњански) и код Улице Милорада Јовановића (код Папир сервиса) излази на површину Макишког поља и ту се улива у мелиорациони канал.

7. Манастирски поток: Поред Манастира Раковица, смештен је у колектор и кроз њега иде до Топчидерске реке.

8. Галовица: Поред Цркве светог великомученог Георгија на Бежанији је текла, па је преко Сурчина одведена у Саву.

9. Вишњички поток: У Вишњичкој бањи, на простору где се налази ОШ “Милена Павловић Барили” на простору између старог и новог насеља, поток је почетком осамдесетих година кроз цевовод одведен до Дунавца.

Извори

1. Испод Хотела “Москва”
2. Испод Палате “Албанија”
3. Испод Београђанке
4. У Овчи постоји извор топле слане воде

24.сата