ИСТОРИЈСКА ОДЛУКА Ким Џонг Ун: Спремни смо да разговарамо са Америком и ОДБАЦИМО нуклеарно оружје под једним условом

Севернокорејски лидери су изразили вољу да почну дијалог са Сједињеним Америчким државама како би нормализовали везе и почели да раде на денуклеаризацији, речено је из Сеула.

ким џонг ун
Фото: КЦНА, Танјуг

Севернокорејски лидери су изразили вољу да почну дијалог са Сједињеним Америчким државама како би нормализовали везе и почели да раде на денуклеаризацији, речено је из Сеула.

Званичници из Сеула су за јужнокорејску агенцију Јонхап рекли да је Северна Кореја поручила да она нема потребе да користи нуклеарно оружје ако осећа да је њена безбедност гарантована, преноси АП.

ким џонг ун
Ким Џонг Ун са супругом и делегација Јужне Кореје/Фото: КЦНА, Танјуг

Пјонгјанг се, према њиховим речима, сложио и да замрзне своје активности са тестирањем нуклеарног оружја и пројектила уколико се буду одржавали разговори са САД.

Полубрат севернокорејског лидера убијен нервним гасом

Северна Кореја се обавезала да неће користити нуклеарно нити конвенционално оружје против Јужне Кореје, кажу извори из Сеула.

На разговорима између севернокорејских и јужнокорејских званичника у Пјонгјангу договорено је и одржавање новог самита у Панмунџому у априлу.

ким џонг ун
Ким Јо Џонг и Ким Џонг Ун/Фото: Танјуг, АП

– Север и Југ су се договорили да одрже трећи самит у Панмунџому крајем априла – рекао је Чунг Еуи Јонг, саветник јужнокорејског председника за безбедност.

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун изјавио је раније да жели да „снажно унапређује“ односе са Јужном Корејом и да се нада да ће „написати нову историју поновног националног уједињења“.

Ким је то рекао у току разговора са делегацијом из Јужне Кореје коју је водио Чунг Еуи Јонг. Делегација из Јужне Кореје, коју чине високи званичници, боравила је у дводневној посети Пјонгјангу.

По повратку у Сеул, делегација је рекла и да ће лидери две Кореје разговарати телефоном пре почетка самита.

Ради се о историјској посети, првој откако је Ким Џонг Ун дошао на власт.

Јужнокорејску делегацију су на вечери угостили Ким Џонг Ун и његова супруга, а одржани су и разговори на којима је присуствовала и његова сестра Ким Јо Џонг.

Први знак отопљавања односа између две Кореје је био договор састанка уочи Зимских олимпијских игара које су недавно одржане у Пјонгчангу у Јужној Кореји. На састанку с јужнокорејским председником Мун Џае-ином у Пјонгчангу, севернокорејска делегација је на састанку саопштила и да би односи између две Кореје и односи између Северне Кореје и САД требало да се развијају повезани једни с другима.

ким џонг ун
Ким Џонг Ун и јужнокорејска делегација/Фото: КЦНА, Танјуг

На Играма су две Кореје имале и заједничку репрезентацију у женском хокеју.

Протекла година је прошла у знаку многобројних тестирања нуклеарног оружја и балиситичких пројектила у Северној Кореји, што је изазвало страх у целом свету, нарочито када је саопштено да је Пјонгјанг развио ракету која може да носи бојеве главе и погоди и градове на Западу.

Танјуг