Путин: Говоримо О ДЕМОГРАФИЈИ, а губимо толико људи због КРИМИНАЛНЕ НЕМАРНОСТИ

Председник Русије Владимир Путин је на састанку у Кемерову прокоментарисао је узрок пожара у тржном центру „Зимска вишња“ који је однео више од 60 живота.

пожар
Фото: Максим Шеметов, Ројтерс

„То што се дешава код нас није рат, нити изненадна експлозија метана у рудницима. Људи, деца су дошла да се одморе. Ми говоримо о демографији, а губимо толико људи. А због чега? Због криминалне немарности“, рекао је Путин на седници у Кемерову која је посвећена узроцима и последицама пожара.

Руски лидер је наложио шефу Истражног комитета Александру Бистрикину да дâ правну оцену акција званичних лица која су дозволила да се деси трагедија.

„Без новца се не може добити потврда за рад, док ће за новац све потписати“, рекао је Путин.

Бистрикин је саопштио да су званични органи током истраге о избијању пожара узели огромну количину докумената које сад проучавају.

Путин је изразио саучешће породицама погинулих, започевши састанак минутом ћутања.

„Прво осећање када се говори о броју погинулих је — ово није за плакање, већ за ридање“, рекао је Путин на почетку састанка.

Рано јутрос Путин је долетео у Кемерово и одмах посетио запаљени тржни центар где је положио цвеће. Заједно са опуномоћеним представником председника у Сибирском федералном округу Сергејем Мењајлом он је погледао и фасаду тржног центра.

пожар
Владимир Путин положио цвеће/Фото: Танјуг, АП

Путин је посетио болницу где су смештени повређени у пожару и разговарао са ватрогасцима који су први дошли на место несреће. Он је обећао грађанима да ће кривци за несрећу бити кажњени.

Руски председник Владимир Путин оценио је да је „криминални немар“ узрок пожара у тржном центру у Кемерову, у Сибиру, где су страдале 64 особе. Житељи Кемерова затражили су оставку локалних власти и тачну информацију о броју погинулих, тврдећи да се у граду верује да је погинуло између 250 и 350 особа.

„Шта се овде дешава? Није реч о оружаном непријатељству, није реч о изненадном цурењу метана…. Много људи је умрло, а зашто? Због криминалног немара..“, рекао је Путин у посети месту несреће, пренео је Кремљ.

Пожар је избио у недељу, на четвртом спрату тржног центра где се налазе биоскоп и дечја играоница у којима су били сви који су погинули.

Несрећа се догодила у Кемерову, граду у Сибиру, који је удаљен је од Москве 3.000 километара.

Житељи Кемерова на митингу траже истину о погинулима у пожару

Више хиљада грађана сибирског града Кемерова, где је према званичним подацима у пожару у тржном центру погинуло 64 особе, затражило је оставку локалних власти и тачну информацију о броју погинулих.

На препуном тргу у центру града грађани су тражили од власти да саопште истину о трагедији, да објаве потпуне спискове погинулих и повређених. Такође су тражили одговор зашто спасиоци нису спасили тако много људи, наводи Интерфакс.

Житељ Кемерова Вадик Земпф рекао је агенцији Бета да се у граду верује да је у пожару погинуло између 250 и 350 људи, међу којима највише деце, и да власти скривају истину.

Тајга.инфо наводи да су грађани захтевали оставку градоначелника Кемерова Илије Сердјука и губернатора Кемеровске области Амана Тулејева.

Учесници акције су скандирали „истину“, „оставка“, „лажете“, и носили су слике погинулих.

пожар
Фото: Марина Лисова, Ројтерс

Њима се обратио градоначелник Тулејев којег су окупљени сачекали узвицима „оставка“, „убице“.

Он је позвао окупљене да сами обиђу мртвачницу како би се уверили у број жртава. Када је поновио званичну цифру од 64 погинуле особе, из масе су се чули узвици „лажете“ и „не 64, већ 354“.

Портал Медуза наводи да су се окупљени грађани договорили да самостално израчунају број погинулих, тако што ће слати информацију на заједничу електронску адресу.

Грађани су захтевали да им се обрати и председник Владимир Путин, који је тог јутра учествовао у саветовању у локалној администрацији, али се он није појавио.

пожар
Фото: Танјуг/АП

Скандирали су „Путин, Путин“. „Зашто нам одговарају пиони власти, зашто дама и краљ седе у топлом. Нека дођу овамо, стану и одговарају“, викнуо је један мушкарац, преноси Тајга.инфо.

Група грађана се затим упутила заједно са градоначелником у мртвачницу како би проверили број погинулих у тржном центру „Зимска вишња“.

„Људе су пустили у мртвачницу, нико им не смета“, рекао је окупљенима Игор Востриков, који је у пожару изгубио целу породицу, која се налазила у једној од биоскопских сала.

Сутра дан жалости због погинулих у Кемерову

У Русији ће сутра бити дан жалости због погибије 64 особе, међу којима 41 детета у пожару у тржном центру у сибирском граду Кемерово.

Указ о дану жалости је потписао председник Владимир Путин, саопштио је Кремљ.

Након пожара у тржном центру у сибирском граду Кемерово, несталим се сматра 38 особа, од којих је више од 20 деце, следи из списка који су објавиле локалне власти на свом сајту.

Саопштено је да су погинуле 64 особе, али је на списку само 25 имена чији је идентитет установљен.

Породице погинулих прикупиле су податке према којима је 85 особа нестало.

„Подаци су добијени лично, путем порука, електронске поште. Презимена се не понављају, а 70 одсто њих су деца, и то узраста од десет до 13 година“, навели су у штабу који су формирале породице, преноси Интерфакс.

У штабу су навели да ће податке предати полицији.

Спутњик/Н1/Хронограф