ИЗЛОЖЕН УМЕТНИЧКИ РАД ДРАГИЦЕ НИКОЛИЋ „Требало би још да се дружи са мозаичарима да јој објасне како се то ради“

Драгица Николић, супруга бившег председника Србије Томислава Николића изабрана је за почасног члана УЛУС-а, а њен рад изложен је на Првом Бијеналу савремене црквене уметности у Павиљону „Цвијета Зузорић“.

драгица николић
Фото: РАС Србија

На расписани конкурс за ову изложбу пријавило се око 150 уметника, ликовних стваралаца, без обзира на технику и жанр у коме се изражавају, а селекцију стручног жирија су прошли радови њих 95. Поред ове селекције централно место на изложби заузео је рад почасне чланице УЛУС-а Драгице Николић чији мозаик је смештен насупрот видео бима на коме се емитује прилог о Томиславу Николићу и цркви коју је саградио у родној Бајчетини.

драгица николић
Посетиоци гледају Драгичин рад/Фото: С. Крстић, РАС Србија

Историчар уметности Никола Кусовац не види у овом раду квалитетно уметничко дело које заслужује да се нађе на изложби, али сматра да је овиме учињен знак пажње због тога што је Драгица Николић донацијама помогла УЛУС-у који је, како каже, у тешкој ситуацији.

– Има она још пуно да учи што се тиче мозаика али она добротворно ради и бави се доброчинствима па је негде помогла УЛУС-у и ово је очигледно захвалност што је изабрана за почасног члана и што је њен рад на изложби. Нажалост, УЛУС је потцењен од друштва и онемогућено му је да ради, а то је значајно удружење – каже историчар уметности Никола Кусовац за „Блиц“.

Због ситуације у којој се налази УЛУС, Кусовац сматра да у овом случају не треба бити строг критичар, али када су у питању уметнички домети Драгице Николић, признаје да овај рад није на неком високом нивоу.

– Ако ме већ питате као историчара уметности морам да кажем да би морала још да се дружи или да прође поред неког мозаичара да јој покажу како се шта ради. Она је вероватно решила да мозаик ради за цркву коју су направили, али пре свега она на том мозаику нема назив, а ви се не молите само пред иконом него и пред именом. То је највероватније Богородица, али могла би да буде и мати Ангелина, Света Петка или било која друга светица, тако да већ од тога па на даље има доста пропуста. Али мислим да она није ни имала високе уметничке амбиције – објашњава Кусовац.

драгица николић
Мозаик Драгице Николић/Фото: С. Крстић, РАС Србија

То што је супруга бившег председника Србије изабрана за почасног члана УЛУС-а такође не подразумева да она може да излаже на свим изложбама, те понавља да се у овом случају вероватно ради о уступку.

– Највећи део чланова УЛУС-а не излаже само зато што су чланови удружења. Сви они подлежу одређеним стручним одборима, комисијама, који прегледају радове пре него што се изложе у некој галерији. Зато неки чланови УЛУС-а чекају некад по пет, шет година да изложе своје радове – закључује он.

Н.Џ, Блиц

1 коментар

Comments are closed.