Прети велики ОКРШАЈ на Косову у коме НЕЋЕ учествовати Срби

Рамуш Харадинај има власт, али нема моћ. С друге стране, Тачи има моћ, али има ограничену власт. Самим тим што има моћ, значи и да има људе који су у свим важним структурама. Mеђутим, то не значи да ће успети да склони свог највећег политичког ривала.

окршај на косову
Фото: АП. Visar Kryeziu

Притајени сукоб два најјача косовска Албанца око политичке премоћи заиста би могао у Приштини да изазове до сада највећу кризу од једностраног проглашења независности такозване државе Косово.

Да ли ће политичку победу однети Хашим Тачи, који је због хладне главе при доношењу одлука током сукоба на Косову и задобио надимак „Змија“ или Рамуш Харадинај, његов љути ривал још из периода кад су се борили за превласт у терористичкој ОВК, пресудиће по свему два човека — Кадри Весељи и Беџет Пацоли.

После низа политичких трзавица и покушаја да се Харадинајева влада представи као неспособна и зависна од Срба, два последња догађаја — депортација турских држављана без знања владе и само на основу наређења Тачија, и акција хапшења Марка Ђурића, директора Канцеларије за Косово и Метохију, такође под диригентском палицом „Змије“ — потпуно су демолирали владу Рамуша Харадинаја.

Тачи је, подсећања ради, пре око годину дана, због ниског рејтинга своје странке, фактички био приморан да Харадинају, чија је популарност због хапшења у Француској по српској потерници била у опасном успону, додели мандат за састав владе, после ванредних парламентарних избора. Од тада, па до сада, ствари су се драстично промениле, па је Тачи изгледа поново спреман да буде једини господар Косова.

Политиколог из Приштине Бехљују Бећај за Спутњик подсећа да у свакој, па и у косовској политици, постоје две компоненте.

„Имамо власт и моћ. Код нас је тренутно ситуација таква да Рамуш Харадинај има власт, али нема моћ. С друге стране, Тачи има моћ али има ограничену власт. Самим тим што има моћ, значи и да има људе који су у свим важним структурама“, објашњава Бећај, сматрајући да је ово довољно речит одговор на наше питање о политичком односу Тачија и Харадинаја.

Не желећи да се даље упушта у анализу да ли Тачи све што ради, ради плански, како би срушио Харадинајеву владу, наш саговорник је само кратко рекао да је „Харадинај сам себе срушио оног момента када је преузео мандат“.

Тренутно стање је такво да после изласка листе Српске из владе Харадинаја није сасвим јасно да ли Косово уопште има владу, иако је „премијер“ био изричит кад је рекао да неће поднети оставку. Косовски медији пуни су спекулација да су превремени парламентарни избори неизбежни, јер владајућа коалиција нема већину у парламенту, а ниједна парламентарна политичка партија нема амбицију да се придружи влади „Харадинај“, која је у парламенту остала са само 53 посланика.

Међутим, иако је Тачи самоуверено ушао у ову игру, десило се нешто чему се није надао и што може да му поремети планове. Наиме, његов верни сапутник Кадри Весељи, коме је и предао станку на управљање када је засео у председничку фотељу, стао је на страну Харадинаја и одбио да повуче посланике из парламентарне коалиције.

Друго изненађење стигло је из странке Беџета Пацолија. Он је до сада седео, не на две, но на три столице — Тачијевој, Харадинајевој и столици Аљбина Куртија, а чији се министар нашао на удару за смену због хапшења турских држављана, изненада је пристао на смену, иако се у први мах противио.

Одговор на питање зашто, може се тражити у тајним обећањима да би опстанак у коалицији у садашњој постави могао да му донесе ни мање ни више него -председничку фотељу, јер би у случају да Харадинај надомести број потребних посланика, његова нова парламентарна већина била у ситуацији да смени Тачија у парламенту. С обзиром да овакве спекулације нису тајна и да је Харадинај чврсто решио да га Тачи не повуче за нос по други пут, извесно је да ова два супротстављена политичка клана у наредном периоду неће бирати оружје за опстанак на политичкој сцени.

Ипак, ко ће победити не зависи само од поменутих актера, но и од воље Западних сила, пре свих, Америке и ЕУ.

Бранкица Ристић, Спутњик